Τί είναι η αιμόσταση

Τί είναι η αιμόσταση

Τί είναι η αιμόσταση

Φυσιολογικά, όταν υπάρχει μια αιμορραγία σχηματίζεται ένας θρόμβος μέσα στο κατεστραμμένο αγγείο για να τη σταματήσει. Ο θρόμβος αυτός σχηματίζεται από ουσίες που παράγουν τα αιμοπετάλια (κύτταρα του αίματος που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος) και οι οποίες ουσίες αντιδρούν με κάποιες ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται παράγοντες πήξης.Όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί την αιμόσταση.Τί είναι η διαταραχή της αιμόστασης
Διαταραχή της αιμόστασης έχουμε όταν δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας πήξης ή όταν δεν υπάρχουν αρκετά αιμοπετάλια για να σταματήσουν την αιμορραγία.

Πόσες μορφές διαταραχών αιμόστασης υπάρχουν

Οι διαταραχές της αιμόστασης είναι ποικίλες:
• Όταν υπάρχουν λίγα αιμοπετάλια κατάσταση που λέγεται θρομβοπενία,και μπορεί να οφείλεται σε λευχαιμία,απλαστική αναιμία, παρενέργεια κάποιου φαρμάκου κ.α.
• Όταν τα αιμοπετάλια είναι αρκετά σε αριθμό, αλλά δε λειτουργούν σωστά.
• Κληρονομική βλάβη στους παράγοντες πήξης π.χ. Αιμοφιλία,νόσο του von-Willebrand.
• Επίκτητη βλάβη (Βλάβη την οποία αποκτά ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ζωής του, δηλαδή δεν έχει γεννηθεί με αυτή τη βλάβη) στην πήξη π.χ. σύνδρομο διάχυτης ενδαγγειακής πήξης, έλλειψη της βιταμίνης Κ.

Ποιά τα συμπτώματα της διαταραχής στην αιμόσταση

Τα συμπτώματα είναι: μελάνιασμα ακόμα και με την άσκηση μικρής μόνο πίεσης, μεγάλη αιμορραγία που δε σταματά, ακόμα και με μικρό τραυματισμό μέχρι και αυτόματη αιμορραγία εσωτερικά π.χ. στους μύες, σε όργανα κ.α.

Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή της αιμόστασης

Αν η διαταραχή της αιμόστασης οφείλεται σε έλειψη των παραγόντων πήξης, τότε γίνονται συχνά ενέσεις με αυτούς τους παράγοντες. Αν οφείλεται σε φάρμακο,τότε σταματά η χορήγηση του φαρμάκου στον ασθενή. Σε όλες τις περιπτώσεις,η αντιμετώπιση της διαταραχής της αιμόστασης στοχεύει στην αντιμετώπιση του αιτίου που την προκάλεσε.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου