Τί είναι το εξάρθρημα

Τί είναι το εξάρθρημα

Είναι η μετατόπιση των αρθρικών τμημάτων διάφορων αρθρώσεων του σώματος, πέρα από τα δοσμένα όρια της κινητικότητας που έχουν οι αρθρώσεις. Η μετατόπιση αυτή είναι μόνιμη και παθολογική και δεν είναι δυνατό να επανέρθει η άρθρωση στην αρχική της κατάσταση χωρίς την επέμβαση του γιατρού. Ο πόνος και η εξάρθρωση της άρθρωσης, εμποδίζουν τη φυσιολογική κίνηση της συγκεκριμένης άρθρωσης. Κατά το εξάρθρημα, μπορεί να έχουν σχιστεί οι σύνδεσμοι της άρθρωσης ή ο αρθρικός θύλακος να έχει υποστεί βλάβη. Πιο συχνά υφίστανται εξάρθρωση οι αρθρώσεις του ώμου και των δακτύλων.

Ποιά είναι τα αίτια

Το αίτιο είναι μια δύναμη (μορφή βίας) που δρα ενάντια στην άρθρωση. Στους άνδρες κοινό αίτιο είναι αθλήματα επαφής και σοβαρές πτώσεις. Κάποιες φορές η εξάρθρωση σχετίζεται με ανωμαλίες της άρθρωσης όπως πολύ χαλαρές αρθρώσεις (κληρονομούμενη κατάσταση) ή με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

• Δυνατός πόνος, που γίνεται πιο έντονος αν προσπαθήσουμε να κινήσουμε την άρθρωση που συνοδεύεται από πρήξιμο και εκχύμωση.
• Παραμόρφωση, η άρθρωση παίρνει μη κανονική μορφή (π.χ. στην εξάρθρωση της ωμοπλάτης αυτή δεν είναι πλέον τόσο στρογγυλοποιημένη, αλλά επίπεδη).
• Ολική αδυναμία κινήσεως, δεν είναι δυνατή καμιά κίνηση εκούσια ή ακούσια.
• Οίδημα (πρήξιμο) και εκχύμωση (μελάνιασμα).

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Είναι μια επείγουσα κατάσταση καθώς μπορεί να έχουν τραυματιστεί, νεύρα, αγγεία ή τένοντες, που περιβάλλουν την άρθρωση. Πρέπει αμέσως να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω τραυματισμοί. Μπορεί να λάβει κάποιο παυσίπονο ως πρώτες βοήθειες.
Παρόλο που η διάγνωση είναι εύκολο να γίνει από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, η ακτινογραφία είναι χρήσιμη για να αποκλείσει συνύπαρξη κατάγματος. Ο ορθοπαιδικός μπορεί να επιχειρήσει την ανάταξη της άρθρωσης με ειδικούς χειρισμούς, αφού χορηγήσει παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά. Αν αυτό αποτύχει η ανάταξη γίνεται με χειρουργική επέμβαση.Μετά την ανάταξη, ο ώμος ακινητοποιείται για 3-6 εβδομάδες με ειδικό νάρθηκα, μπορεί να χρειαστεί φυσιοθεραπεία. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο τραυματισμός αυτός να επαναληφθεί. Σε επανειλημμένα εξαρθρήματα, συνήθως η άρθρωση σταθεροποιείται χειρουργικά.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου