Τί είναι η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Τί είναι η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Τί είναι η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Ο όρος κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση αναφέρεται στην παλίνδρομη ροή ούρων από την ουροδόχο κύστη στον ουρητήρα, συνήθως κατά την προσπάθεια για ούρηση. Μπορεί να είναι συγγενής (και να σχετίζεται με δυσπλασία, έκτοπο ουρητήρα, μεγακύστη ή εκκολπωμάτωση της ουροδόχου κύστης), ή επίκτητη (λόγω λοιμώξεων των ουροφόρων οδών, νευρογενούς κύστης ή απόφραξης της αποχέτευσης των ούρων). Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει επίμονες και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, πυελονεφρίτιδα, ή ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια, αν η δυσλειτουργία είναι αμφοτερόπλευρη (και στους δύο ουρητήρες).
Η σοβαρότητα της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης διακρίνεται με των διαχωρισμό της σε βαθμούς, ανάλογα με το σημείο στο οποίο φτάνουν τα ούρα κατά την παλινδρόμηση τους. Έτσι η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση διακρίνεται σε 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, που θεωρούνται ήπιες περιπτώσεις νόσου, καθώς και 4ου και 5ου που απαιτούν πιο δραστικό τρόπο αντιμετώπισης.

Ποιά είναι τα αίτια

Τα αίτια που προκαλούν την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση διακρίνονται σε συγγενή και επίκτητα.
Τα συνηθέστερα συγγενή αίτια που την προκαλούν είναι:
1. Εξασθένηση του τριγώνου ή πρωτοπαθής παλινδρόμηση.
2. Διπλός ουρητήρας
3. Έκτοπος ουρητήρας
4. Ουρητηροκήλη
Επίκτητα αίτια:
Ορισμένες εγχειρήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν προσωρινή ή και μόνιμη κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Μεταξύ αυτών είναι οι διάφορες μορφές της προστατεκτομής, και η διάνοιξη του ουρητηρικού στομίου. Οι εγχειρήσεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία ή την ακεραιότητα της σχέσης κύστης ουρητήρων και να προκαλέσουν κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στα πλευρά, και τσούξιμο στην ούρηση, όταν οφείλεται σε συνεχείς ουρολοιμώξεις. Σε περίπτωση που η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση είναι σε προχωρημένο στάδιο τότε μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά , με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυξημένη αρτηριακή πίεση ή να εμφανίζονται συμπτώματα χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Πραγματοποιείται με την βοήθεια μιας εξειδικευμένης εξέτασης που ονομάζεται ενδοφλέβια πυελογραφία και ελέγχει αν υπάρχει επιστροφή ούρων από την κύστη προς τους ουρητήρες ή και το νεφρό. Επίσης σε περίπτωση επιβεβαίωσης της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης θα πρέπει να ελεγχθούν και οι νεφροί για την περίπτωση πρόκλησης σοβαρής βλάβης σε αυτούς.

Πώς γίνεται θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ασθενών με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση περιλαμβάνει δύο σκέλη, τη φαρμακευτική θεραπεία (χορήγηση αντιβιοτικών), που εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις παλινδρόμησης χαμηλών βαθμών, χωρίς κάποια ανατομική ανωμαλία που να ευθύνεται για την παρουσία της, και τη χειρουργική θεραπεία, που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που αποτυγχάνει η φαρμακευτική θεραπεία ή εξ΄ αρχής, σε ασθενείς με μεγάλου βαθμού παλινδρόμηση και εκείνους με παλινδρόμηση συνεπεία ανατομικής ανωμαλίας (διπλός ουρητήρας, ουρητηροκήλη, έκτοπος ουρητήρας).http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου