Κιρσοκήλη: Μια ύπουλη νόσος για την ανδρική γονιμότητα

Κιρσοκήλη: Μια ύπουλη νόσος για την ανδρική γονιμότητα

Αν και συνήθως δεν δίνει συμπτώματα, η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητα των ανδρών. Όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη, η χειρουργική θεραπεία είναι απλή, ασφαλής και αποτελεσματική.Το άρθρο υπογράφει ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η κιρσοκήλη είναι μια πάθηση που οφείλεται σε ανεπάρκεια των φλεβών που βρίσκονται στο όσχεο. Πιο συγκεκριμένα λόγω δυσλειτουργία στις φλέβες στο όσχεο δεν μπορεί να απομακρυνθεί το αίμα από τη περιοχή με συνέπεια αυτό να μένει στάσιμο και να λιμνάζει δημιουργώντας κακές συνθήκες για την ωρίμανση σπερματοζωαρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό με τη ψηλάφηση επειδή δημιουργούνται εξογκώματα στη κορυφή του όρχι.
Η κιρσοκήλη είναι ύπουλη νόσος γιατί δεν δίνει πάντα συμπτώματα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος.  Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η κιρσοκήλη ανακαλύπτεται τυχαία όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει ή όταν αισθάνεται επίμονο ήπιο πόνο στους όρχεις και καταφεύγει για έλεγχο.
Η σχέση της με την υπογονιμότητα
Η κιρσοκήλη αποτελεί αρκετά συχνή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας (ευτυχώς αναστρέψιμη) γιατί μειώνει σημαντικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Η κιρσοκήλη μπορεί επίσης να μειώσει  την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς επίσης τη μορφολογία και τον αριθμό τους.
Υπάρχει λοιπόν σύνδεση της κιρσοκήλης με πιθανά προβλήματα γονιμότητας του άντρα αφού η κιρσοκήλη εμφανίζεται στο 15% περίπου του αντρικού πληθυσμού χωρίς προβλήματα γονιμότητας και στο 40% των ανδρών με υπογονιμότητα.
Ξέρετε ότι:
Η κιρσοκήλη:
  • Οποιονδήποτε άνδρα αναπαραγωγικής ηλικίας
  • Είναι συχνότερη στον αριστερό όρχι
  • Επιβαρύνει τη λειτουργία του όρχι όσο παραμένει
  • Η επιτυχή σύλληψη μετά την επέμβαση επιτυγχάνεται στο 45 με 50% των ζευγαριών.

Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με ψηλάφιση από τον ειδικό ουρολόγο, ειδικό υπερηχογράφημα οσχέου και σπερμοδιάγραμμα και ανάλογα και ανάλογα με τη σοβαρότητά της καθορίζεται η στρατηγική της θεραπευτικής παρέμβασης.
Πως θεραπεύεται;
Η θεραπείας της κιρσοκήλης γίνεται χειρουργικά και στοχεύει κυρίως στην κατάργηση των σπερματικών φλεβών που δεν λειτουργεί σωστά.
Παλαιότερα η επέμβαση γινόταν με ανοικτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά στην κοιλιακή ή στην βουβωνική περιοχή. Τελευταία χρησιμοποιείται η μέθοδος της μικροχειρουργικής κατά την οποία γίνεται μια πολύ μικρή τομή με χρήση χειρουργικού μικροσκόπιου. Ο ασθενής συνήθως δεν νιώθει πόνο μετεγχειρητικά, σηκώνεται από το κρεβάτι αμέσως μετά την επέμβαση και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.
Λύνει το πρόβλημα υπογονιμότητας;
Η ποιότητα του σπέρματος μετά την επέμβαση βελιώνεται σε ποστοσό που αγγίζει το 90%. Η διόρθωση δηλαδή της κιρσοκήλης μπορεί να εξασφαλίσει βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος όταν υπάρχουν διαταραχές που οφείλονται σε αυτή. Αυτό μπορεί να φανεί και στο σπερματοδιάγραμμα που γίνεται 2 μήνες μετά την επέμβαση.
 Η επιδιόρθωση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα. Αν, ωστόσο, η υπογονιμότητα παραμένει μετά την αποκατάσταση της κιρσοκήλης το ζευγάρι μπορεί να χρειάζεται να καταφύγει σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;
Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ένας άνδρας για να μην πάθει κιρσοκήλη αφού αυτή η δυσλειτουργία των συγγενή φλεβών στην περιοχή του οσχέου είναι μάλλον θέμα κατασκευαστικό. Όταν όμως κάποιος ξέρει ότι έχει κιρσοκήλη προκειμένου να αποφύγει μια επιδείνωση καλό είναι να αποφεύγει την ορθοστασία και να σηκώνει βάρη.http://www.real.gr

Η λίστα ιστολογίων μου