Καρκίνος νεφρού

Καρκίνος νεφρού
Αποτελεί μια κακοήθη νεοπλασία του νεφρικού ιστού. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες. Από το σύνολο των καρκίνων που εκδηλώνονται στους ενήλικες το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί το 2%. Είναι συχνότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η συχνότερη ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι μεταξύ 50 και 70 ετών. Από 25% έως 33% των ασθενών έχουν μεταστάσεις όταν γίνεται η αρχική διάγνωση.

Ποιά είναι τα αίτια

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η αυξημένη ηλικία, η έκθεση στον αμίαντο και στο κάδμιο, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, η χρόνια αιμοκάθαρση και διάφορα κληρονομικά, γενετικά σύνδρομα (οικογενές νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, ασθένεια von Hippel-Lindau, ασθένεια οζώδους σκλήρυνσης).

Ποιά είναι η πρόγνωση

Η πρόγνωση των ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, εξαρτάται από το στάδιο κατά τη διάγνωση. Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της νόσου γίνει η διάγνωση, τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση. Η πρόγνωση σε ασθενείς με μεταστάσεις είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με ασθενείς που κατά τη διάγνωση έχουν μικρότερους όγκους περιορισμένους στους νεφρούς.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Δυστυχώς όταν ο καρκίνος του νεφρού αρχίζει να δημιουργείται δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που να δείχνουν την ύπαρξή του. Σταδιακά με την αύξηση του όγκου τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Τα συχνότερα σημεία του καρκίνου του νεφρού είναι:
• Η αιματουρία αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα και προέρχεται από την αιμορραγία του όγκου.
• Πόνος πίσω στην πλάτη, στην περιοχή κάτω από τις πλευρές, ο οποίος είναι επίμονος και δεν έχει σχέση με κάποιον τραυματισμό.
• Η εύκολη κόπωση.
• Η απώλεια βάρους.
• Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
• Ο πυρετός που είναι επαναλαμβανόμενος, χωρίς να αποδίδεται σε κάποιο άλλο αίτιο.
• Το πρήξιμο στους αστράγαλους και στα πόδια.
Σε περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, εμφανίζονται συμπτώματα και από τα όργανα αυτά.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Σε περίπτωση υποψίας καρκίνου των νεφρών (δηλαδή παρουσίας ύποπτων συμπτωμάτων) γίνεται αρχικά έλεγχος των ούρων για παρουσία αίματος και ακολουθείται μια σειρά εξετάσεων όπως ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων, ουροδόχου κύστης, πυελογραφία, υπερηχογράφημα νεφρών και αν απαιτείται αξονική ή μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο των νεφρών αλλά και του υπολοίπου σώματος.

Ποιά είναι η θεραπεία

Θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού θεωρείται η ριζική νεφρεκτομή. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την εφαρμογή συντηρητικότερων χειρουργικών επεμβάσεων (μερική νεφρεκτομή) στην αντιμετώπιση του εντοπισμένου νεφρικού καρκίνου. Στη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού έχουν θέση και άλλες μέθοδοι όπως η ακτινοθεραπεία, που ενώ δεν έχει κανένα θεραπευτικό ρόλο στα αρχικά στάδια, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ως παρηγορητική θεραπεία σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου