Πού οφείλεται ο κίτρινος πυρετός

Πού οφείλεται ο κίτρινος πυρετός

Ο κίτρινος πυρετός είναι μία ιογενής λοιμώδης νόσος. Μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes. Απαντάται κυρίως στην Αφρική και στη Νότια Αμερική, όπου είτε ενδημεί είτε παρουσιάζεται με τη μορφή επιδημιών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό με ρίγος, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ναυτία και εμέτους. Μετά από αυτή την πρώτη φάση, τα συμπτώματα είτε υποχωρούν είτε επιδεινώνονται (στους μισούς ασθενείς) και ο ασθενής παρουσιάζει ίκτερο (κίτρινη χροιά του δέρματος και των επιπεφυκότων), υπνηλία, έντονες αιμορραγίες και στη συνέχεια πέφτει σε κώμα και πεθαίνει.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κίτρινος πυρετός

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κίτρινο πυρετό, οπότε σε περίπτωση νόσησης η μόνη θεραπεία που μπορεί να δοθεί είναι καθαρά υποστηρικτική.

Πώς προλαμβάνεται ο κίτρινος πυρετός

Εμβόλιο υπάρχει και προσφέρει προστασία για 10 έτη, ξεκινώντας από την 10η μέρα μετά τον εμβολιασμό. Στις χώρες που ενδημεί η νόσος, απαιτείται βεβαίωση εμβολιασμού για κίτρινο πυρετό. Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του κίτρινου πυρετού, παίζει και η προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών (αντικουνουπικές λοσιόν, κουνουπιέρες, πολιτικές ψεκασμού των κουνουπιών).http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου