Τί είναι η κνίδωση

Τί είναι η κνίδωση

Η κνίδωση είναι δερματολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από παροδικό εξάνθημα, και μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικούς, ή μη αλλεργικούς μηχανισμούς. Επίσης ανάλογα με τη διάρκειά της χαρακτηρίζεται ως οξεία κνίδωση και ως χρόνια κνίδωση που τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 6 μήνες.
Η πιο δραματική μορφή κνίδωσης, η oξεία αλλεργική κνίδωση, οφείλεται στην κινητοποίηση μιας αλλεργικής αντίδρασης μέσω της ανοσοσφαιρίνης IgE. Η IgE προσκολλάται σε ειδικά κύτταρα και τα διεγείρει προς έκκριση ουσιών (κυρίως ισταμίνη), οι οποίες προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με αυτή την αντίδραση, είναι άτομα με ατοπική προδιάθεση (αλλεργικοί).

Από τι προκαλείται η οξεία αλλεργική κνίδωση

Μπορεί να προκαλείται από την επαφή του ασθενή με: •Αλλεργιογόνα εισπνεόμενα (γύρη, σκόνη σπιτιού, σπόροι μυκήτων, κομμάτια από τρίχωμα ή φτερά ζώων κ.λπ.)
•Δήγματα εντόμων
•Παράγωγα αίματος
•Τροφές (ψάρι, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, αυγά, σοκολάτα, γάλα κ.ά.). Φάρμακα (πενικιλίνη, ακετυλοσαλικυλικά κ.ά.)
•Ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα.
•Νοσήματα του θυρεοειδούς.
•Συντηρητικά τροφίμων, ξηρών καρπών, γαρίδων, ψαριών, σνακ, κ.λπ.
Δυστυχώς, σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων , δεν μπορεί να εντοπισθεί το αίτιο αυτής της μορφής της κνίδωσης, ακόμα και σε ασθενείς πού γίνονται εκτεταμένα αλλεργικά δερματικά tests.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της οξείας αλλεργικής κνίδωσης

Η κύρια βλάβη της κνίδωσης είναι ο πομφός, μια περιγεγραμμένη λευκάζουσα έπαρση του δέρματος που περιβάλλεται από ερυθρά άλω. Η κνίδωση, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων – συνήθως πολλαπλών – πομφών. Το σχήμα των πομφών είναι στρογγυλό, ωοειδές ή ακανόνιστο, συχνά δε μεταβάλλεται μέσα σε λίγα λεπτά για να καταλήξει σε παράξενα γεωμετρικά σχήματα. Το μέγεθος των πομφών ποικίλλει από λίγα χιλιοστά (1-2 mm) έως λίγα εκατοστά(10-20 cm). Το εξάνθημα συνοδεύεται κατά κανόνα από κνησμό άλλοτε άλλης έντασης ή και πόνο ενίοτε. Το εξάνθημα μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα πόδια. Οι πομφοί διαρκούν 1 έως 3 ημέρες και προοδευτικά σβήνουν για να εμφανιστούν οι επόμενοι. Ενίοτε, κάθε βλάβη διαρκεί από μερικά λεπτά έως 4 ώρες και υποχωρεί, αφήνοντας το δέρμα σε απόλυτα φυσιολογική κατάσταση.

Ποιά είναι η θεραπεία της Κνίδωσης

Επομένως η κνίδωση αντιμετωπίζεται με ανεύρεση και απομάκρυνση ή αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα και συστηματική χορήγηση αντιισταμινικού, μία με δύο εβδομάδες επιπλέον μετά την πλήρη υποχώρηση του εξανθήματος, διότι έχει δειχθεί ότι με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται η πιθανότητα υποτροπής.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου