Τί είναι ο κοκκύτης

Τί είναι ο κοκκύτης

Τί είναι ο κοκκύτης

Είναι λοίμωξη του αναπνευστικού που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis), ένα βακτηρίδιο δηλαδή που παράγει τοξίνες που είναι υπεύθυνες για τις εκδηλώσεις της νόσου.

Πώς μεταδίδεται ο κοκκύτης

Η μεταδοτικότητα του κοκκύτη είναι μεγάλη. Μεταδίδεται όταν άτομο που πάσχει βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή γελάει κοντά σε άλλο άτομο σπάνια μέσω αντικειμένων που έχει αγγίξει ο ασθενής. Ο ασθενής αρχίζει να μεταδίδει τη νόσο μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα μέχρι και 3 εβδομάδες μετά την έναρξη του παροξυσμικού βήχα.
Για να εκδηλωθεί η ασθένεια, χρειάζονται συνήθως 7-10 μέρες μετά από επαφή μας με ασθενή αλλά κάποιες φορές μπορεί να συμβεί σε 4 μέρες ή και 3 εβδομάδες. Μπορεί να προσβληθούν από κοκκύτη άνθρωποι κάθε ηλικίας που δεν τον έχουν περάσει, ακόμη και νεογέννητα μωράκια. Η μεταδοτικότητα επομένως της νόσου αρχίζει με την εμφάνιση των καταρροίκών συμπτωμάτων και διαρκεί μέχρι και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του παροξυσμικού σταδίου. Μετά την 6η εβδομάδα δεν μεταδίδεται η νόσος, ακόμα κι αν ο ασθενής έχει έντονο βήχα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη

Στην αρχή , τα συμπτώματα μοιάζουν με μια απλή βρογχίτιδα δηλαδή το παιδάκι εμφανίζει συνάχι, δακρύρροια, πυρετό, ξερό ήπιο βήχα (καταρροϊκό στάδιο). Ύστερα από δύο εβδομάδες όμως ο βήχας του κοκκύτη γίνεται χαρακτηριστικός για την πάθηση: εκρήξεις βήχα με τη μορφή κρίσεων που εμφανίζονται κυρίως αργά τη νύχτα και διακόπτονται από ένα δυνατό συριγμό κατά την εισπνοή (παροξυσμικό στάδιο). Το παιδάκι έχει βλέννα , το πρόσωπό του μελανιάζει, ενώ μπορεί να κάνει εμετό από τον έντονο βήχα. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη εξάντληση και η ανορεξία. Το κύριο στάδιο του κοκκύτη (παροξυσμικό) διαρκεί 2-6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά και οι κρίσεις βήχα γίνονται σπανιότερες και ελαφρότερες, ήπιος βήχας όμως μπορεί να παραμείνει για μήνες (στάδιο ανάρρωσης). Να σημειωθεί ότι ο πυρετός στον κοκκύτη είναι ασυνήθιστος και για αυτό όταν εμφανιστεί θα πρέπει να αναζητηθεί η ύπαρξη κάποιας επιπλοκής.

Ποιά η αντιμετώπιση του κοκκύτη

Αντιβιοτικά όπως η ερυθρομυκίνη και η αμοξυκιλλίνη βοηθούν στο να περάσει το παιδί τη νόσο πιο σύντομα και με λιγότερες επιπλοκές με την προϋπόθεση ότι η θεραπεία θα ξεκινήσει νωρίς κάτι που δυστυχώς δε συμβαίνει συνήθως αφού η διάγνωση καθυστερεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως η χορήγηση των αντιβιοτικών βοηθάει στο να μεταδίδει τη νόσο ο ασθενής για λιγότερο διάστημα.Τα παιδιά κάτω των 18 μηνών πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος παροδικής αναπνευστικής ανακοπής κατά τη διάρκεια των κρίσεων βήχα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποιά είναι η πρόγνωση και ποιές οι επιπλοκές του κοκκύτη

Ο κοκκύτης είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Πέρα από την αναπνευστική ανακοπή στα βρέφη που ήδη αναφέρθηκε άλλες πιθανές επιπλοκές της νόσου είναι:
•Πνευμονία
•Ατελεκτασία
•Μεσοπνευμόνιο, υποδόριο εμφύσημα, πνευμοθώρακας
•Ωτίτιδα
•Σπασμοί
•Επιληψία
•Αιμορραγίες στη μύτη, τα μάτια και τον εγκέφαλο
•Εγκεφαλική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου ή και εξαιτίας άμεσης δράσης της τοξίνης του αιμόφιλου στον εγκέφαλο
•Πνευματική καθυστέρηση
•Υπογλυκαιμία
•Κήλες και πρόπτωση του ορθού.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πώς η πρόληψη της νόσου του κοκκύτη με εμβολιασμό είναι εξαιρετικά σημαντικήhttp://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου