Το 85% των εντόμων κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ κατά λάθος

Το 85% των εντόμων κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ κατά λάθος
Σε σύγχυση και τυχαία λάθη αποδίδουν οι επιστήμονες τις ομοφυλοφιλικές τάσεις μεταξύ δισεκατομμυρίων εντόμων, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των αρσενικών που συνευρίσκονται με έντομα του ίδιου φύλου αγγίζει το 85%. Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων του Τελ Αβίβ και της Ζυρίχης, υποστηρίζει ότι τα αρσενικά έντομα έχουν τέτοια ορμή για αναπαραγωγή που δεν χάνουν χρόνο ερευνώντας το φύλο του πιθανού συντρόφου, με αποτέλεσμα συχνά να επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές πράξεις. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioural Ecology and Sociobiology, υποστηρίζει επίσης ότι οι αράχνες και τα έντομα δεν έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνουν διακρίσεις κατά την επιλογή συντρόφων. Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες για αρσενικά έντομα και αράχνες 110 διαφορετικών ειδών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές δεν συνδέονται με πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του είδους.
Αντίθετα, στα πτηνά και ορισμένα θηλαστικά, τέτοιες συμπεριφορές θεωρούνται ευνοϊκές, αφού βοηθούν τα νεαρά αρσενικά να «εξασκηθούν», ενώ συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση συμμαχιών σε μια ομάδα. «Δεν έχει διευκρινιστεί ο ρόλος που παίζει η εξέλιξη σε αυτή την περίεργη κατάσταση. Όπως η ετεροσεξουαλική συμπεριφορά, έτσι και η ομοφυλοφιλική χρειάζεται χρόνο και ενέργεια και μπορεί να είναι επικίνδυνη, χωρίς μάλιστα να προσφέρει το πιθανό όφελος της αναπαραγωγής», επισημαίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. «Τα έντομα και οι αράχνες ζευγαρώνουν γρήγορα και βρώμικα», δήλωσε Inon Scharf, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Το κόστος της απώλειας χρόνου για την αναγνώριση του φύλου ή το κόστος του δισταγμού δείχνει να είναι μεγαλύτερο από το κόστος μιας λανθασμένης επιλογής», τόνισε ο επιστήμονας.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρσενικά κουβαλούν επάνω τους φερομόνες από προηγούμενες ερωτικές συνευρέσεις με θηλυκά, προσελκύοντας άτομα του ίδιου φύλου.
«Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μπορεί να συνδέεται γενετικά με μεγαλύτερη δραστηριότητα, καλύτερες επιδόσεις στην εύρεση τροφής ή υψηλότερη ανταγωνιστικότητα. Οπότε, αν και η λανθασμένη αναγνώριση συντρόφων δεν αποτελεί ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό, περιλαμβάνεται στο πακέτο των χαρακτηριστικών που βοηθούν το έντομο να προσαρμοστεί καλύτερα», κατέληξε ο Δρ. Scharf. Πηγή: econews.gr

Η λίστα ιστολογίων μου