Τί είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τί είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι η πιο συνηθισμένη ρευματολογική ασθένεια στα παιδιά και ένα από τα πιο συνήθη χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας. Εκδηλώνεται σαν χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων και η αιτία που την προκαλεί είναι μέχρι στιγμής άγνωστη. Εργαστηριακά, μπορεί να διαπιστωθεί θετικός ρευματοειδής παράγοντας ή αρνητικός ρευματοειδής παράγοντας και συνεπώς πιο σωστά πρέπει να την ονομάζουμε «νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα».

Πώς εκδηλώνεται

Μπορεί να εκδηλωθεί σαν ολιγοαρθρική, όταν προσβάλλονται λιγότερες από τέσσερις και συνήθως μεγαλύτερες αρθρώσεις (γόνατο, αστράγαλος, καρπός), σαν πολυαρθρική, όταν προσβάλλονται πολλές αρθρώσεις, μικρές και μεγάλες, και πολλές φορές συμμετρικά δηλαδή οι ίδιες αρθρώσεις στη δεξιά κι αριστερή πλευρά, και σαν συστηματική ρευματοειδής αρθρίτιδα, όταν προσβάλλει και άλλα όργανα εκτός από αρθρώσεις. Στη συστηματική μορφή, συνήθως μπορεί να υπάρχει ένα παροδικό εξάνθημα, το παιδί φαίνεται ότι είναι άρρωστο, πονούν οι αρθρώσεις και οι μυς του και μπορεί να έχει και δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος, εξαιτίας της συλλογής υγρού στον πνεύμονα ή γύρω από την καρδιά (πλευρίτιδα, περικαρδίτιδα). Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει διόγκωση σε λεμφαδένες, στο συκώτι και το σπλήνα. Με την πάροδο των ετών, το παιδί μπορεί να έχει έντονο πόνο και παραμορφώσεις στις προσβεβλημένες αρθρώσεις ή να παρουσιαστούν επιπλοκές (στη συστηματική μορφή), εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει η υγεία του.

Πώς θεραπεύεται

Το παιδί πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό παιδορευματολόγο, ο οποίος θα ορίσει ποια φάρμακα θα πρέπει να πάρει το παιδί, ανάλογα με τη μορφή της ασθένειάς του. Πάντως, η πρώτης γραμμής θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ασπιρίνη, αν και ανήκει σε αυτά, δεν είναι η πρώτη επιλογή, γιατί υπάρχουν άλλα καλύτερα και με λιγότερες παρενέργειες (π.χ. ναπροξένη, ιβουπροφένη κ.ά.). Άλλα φάρμακα περιλαμβάνουν τη μεθοτρεξάτη (από το στόμα, ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά με ένεση), την κορτιζόνη σε μερικές περιπτώσεις (σε υψηλές δόσεις ενδοφλέβια ή από το στόμα), βιολογικούς παράγοντες και ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Στόχος της θεραπείας είναι η ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του παιδιού, να προβλεφθούν οι όποιες επιπλοκές και να προληφθούν ή να καθυστερήσουν οι βλάβες των αρθρώσεων, ώστε στην ενήλικη ζωή να μην υπάρξουν παραμορφώσεις και μόνιμες αναπηρίες.

Ποιά είναι η πρόγνωση

Τα παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα πρέπει να μάθουν να ζουν με τη νόσο, και το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον πρέπει να τα στηρίζει. Με τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να επιτευχθεί ύφεση της νόσου, κυρίως στις ολιγοαρθρικές περιπτώσεις. Η συστηματική και πολυαρθρική μορφή μπορεί να ανταποκριθούν στη θεραπεία ή να είναι ανθεκτικές και να επιμένουν τα συμπτώματα και στην ενήλικη ζωή. Η μεγάλη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων και η διαπίστωση θετικού ρευματοειδή παράγοντα σχετίζονται με ανθεκτικότητα στη θεραπεία.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου