Tί είναι η μυασθένεια Gravis

Tί είναι η μυασθένεια Gravis

Tί είναι η μυασθένεια Gravis

H μυασθένεια Gravis είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος. Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή για μια νόσο κατά την οποία τα αντισώματα που σχηματίζονται φυσιολογικά για να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη στρέφονται εναντίον του φυσιολογικού ιστού του ίδιου του οργανισμού.

Ποιά είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μυασθένειας Gravis είναι η αδυναμία των μυών που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένη κινητικότητα και βελτιώνεται μετά από την ξεκούραση. Συγκεκριμένοι μύες όπως αυτοί που ελέγχουν το μάτι και την κίνηση των βλεφάρων, τις εκφράσεις του προσώπου, το μάσημα, την ομιλία και την κατάποση, συχνά αλλά όχι πάντοτε, επηρεάζονται από την πάθηση. Οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή και την κίνηση του αυχένα και των άκρων μπορεί επίσης να επηρεαστούν.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου

To χαρακτηριστικό σύμπτωμα που θέτει την υποψία για το νόσημα είναι η μυϊκή αδυναμία που βελτιώνεται με την ξεκούραση. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιούνται νευρολογική εξέταση, ηλεκτρομυογράφημα και εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η παρουσία των χαρακτηριστικών για τη νόσο αντισωμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να γίνει έλεγχος της ισχύος διαφόρων μυών μετά την χορήγηση ενός φαρμάκου που καλείται εδροφώνιο. Η βελτίωση της μυϊκής ισχύος μετά τη λήψη του φαρμάκου είναι ενδεικτική της μυασθένειας Gravis.

Ποιά είναι η θεραπεία της νόσου

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου, χρησιμοποιείται ένα φάρμακο που καλείται πυριδοστιγμίνη. Μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα που καταστέλλουν ή μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι η πρεδνιζόνη, η αζαθειοπρίνη και η κυκλοσπορίνη.http://blog.nowdoctor.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου