Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μπαμπάς στο παιδί;

Ο μύθος του «σύγχρονου» πατέρα… και η πραγματικότητα της βρώμικης πάνας: Οι «σύγχρονοι» πατέρες δεν είναι τελικά τόσο σύγχρονοι, αφού είναι παρόντες πολύ περισσότερα χρόνια από όσα θεωρεί η κοινή γνώμη.  Σύμφωνα ωστόσο με μια νέα μελέτη, μόλις πρόσφατα άρχισαν να αλλάζουν τις πάνες των μωρών τους. Πιο συγκριμένα, η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση που θέλει τον «σύγχρονο» πατέρα, τον πατέρα δηλαδή που εμπλέκεται ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, να κάνει την εμφάνιση του μόλις μέσα στην τελευταία 20ετία είναι αναληθής. Τα στατιστικά δεδομένα όμως, δείχνουν ότι πήρε αρκετό χρονικό διάστημα στους πατέρες να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν το ζήτημα της βρώμικης πάνας.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Οι ειδικοί  μετά από τη κατάλληλη κοινωνική έρευνα απορρίπτουν θεωρίες που θέλουν τις στενές σχέσεις πατέρα- παιδιού  να αναπτύσσονται από το 1970, ή ακόμα και από το 1990 και μετά. Παρατηρούν πως το απομακρυσμένο και τυραννικό βικτωριανό πατριαρχικό πρότυπο συγκροτούσε για χρόνια ένα στερεότυπο που κάλυπτε την πραγματική εικόνα των πατέρων, οι οποίοι ενδιαφερόντουσαν πολύ για τα παιδιά τους, έπαιζαν μαζί τους, τα εκπαίδευαν και τα φρόντιζαν. Φαίνεται πως το σημείο καμπής ήταν ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, μετά τον οποίο πολλοί άνδρες αποφάσισαν να έχουν πιο στενή σχέση με τα παιδιά τους, σε σύγκριση με αυτή που είχαν οι ίδιοι με τον πατέρα τους.Αυτή η απόφαση ενισχύθηκε από σημαντικές κοινωνικές τάσεις, όπως είναι η μείωση του μεγέθους της μέσης οικογένειας, το οποίο σήμαινε ότι οι γονείς μπορούσαν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε κάθε ένα από τα παιδιά τους. Παράλληλα, η μείωση του εργασιακού ωραρίου και η αύξηση του χρόνου διακοπών, επίσης, έδινε τη δυνατότητα στους άνδρες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις οικογένειες τους.Σχετικά με το ζήτημα της βρώμικης πάνας, στατιστικά στοιχεία από το 1982 δείχνουν ότι το 43% των πατέρων δεν άλλαξε ποτέ πάνα. Μέχρι το 2000, το παραπάνω ποσοστό έπεσε στο 3%. Μια μελέτη του 2010 αναφέρει ότι το 65% των ανδρών βοηθούν πλέον σημαντικά στην αλλαγή της πάνας. Φαίνεται λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια οι πατέρες ασχολούνται περισσότερα με τα πρακτικά, καθημερινά ζητήματα της φροντίδας των παιδιών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ενδιαφέρον τους και η ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή τους , καθώς και η υποστήριξη της συντρόφου κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είναι πρόσφατο φαινόμενο.
Οι ειδικοί μάλιστα, επισημαίνουν ότι η  λανθασμένη πεποίθηση που θεωρεί τον «σύγχρονο» πατέρα ένα πρόσφατο φαινόμενο προάγει και αναπαράγει στερεότυπα που δημιουργούν προβλήματα στις οικογένειες από τη στιγμή που επηρεάζουν με συγκεκριμένο τρόπο την ανάπτυξη πολιτικών και τη χρήση της νομοθεσίας. Η αλλαγή από τον αυστηρό, απόμακρο πατέρα, στον πατέρα που νοιάζεται και συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή των παιδιών δεν έγινε απότομα , αλλά βαθμιαία. Ο ενεργός ρόλος του πατέρα λοιπόν, είναι σημαντικό να υποστηρίζεται και να ενθαρρύνεται ουσιαστικά και όχι να έρχεται αντιμέτωπος με αρνητικά στερεότυπα που αποπροσανατολίζουν.http://www.boro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου