Τί είναι ο όγκος Wilms

Τί είναι ο όγκος Wilms

Το νεφροβλάστωμα είναι ο τρίτος κατά σειρά συχνότητας συμπαγής όγκος της παιδικής ηλικίας. Ο όγκος είναι σπάνιος κατά τη νεογνική περίοδο, ενώ από πλευράς φύλου δεν υπάρχουν διαφορές. Ο αριστερός νεφρός προσβάλλεται περισσότερο από το δεξιό.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του νεφροβλαστώματος είναι : οίδημα στην κοιλιακή χώρα (διόγκωση της κοιλιάς που διαπιστώνεται κατά το μπάνιο η το ντύσιμο), αιματουρία, δυσφορία, και πυρετός.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται συνήθως στην ηλικία των 3 ετών. Το παιδί με τα συμπτώματα εξετάζεται κλινικά για κοιλιακή διόγκωση ή μάζα και διενεργούνται εξετάσεις ούρων και αίματος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις όπως η ενδοφλέβια πυελογραφία. Άλλες πιθανές εξετάσεις είναι το υπερηχογράφημα νεφρών, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία (CT και MRI αντίστοιχα). Αν εντοπιστεί μη φυσιολογικός ιστός, η διαγνωστική διαδικασία θα προχωρήσει σε βιοψία.

Ποιά είναι η πρόγνωση

Η πρόγνωση και η επιλογή της θεραπείας που θα εφαρμοστεί εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου, τους ιστολογικούς χαρακτήρες των καρκινικών κυττάρων στη μικροσκοπική εξέταση, το μέγεθος του όγκου και τη γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού. Τα παιδιά με νεφροβλάστωμα αντιδρούν πολύ καλά στην θεραπεία και συνήθως θεραπεύονται πλήρως έχοντας μια πολύ υψηλή ποιότητα ζωής.

Ποιά είναι η θεραπεία

Το βασικό ρόλο στη θεραπευτική αγωγή του νεφροβλαστώματος έχει η χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τον τρόπο θεραπείας (πρωτόκολλο) που επιλέγει η θεραπευτική ομάδα ή προηγείται χημειοθεραπεία και ακολουθεί χειρουργική αφαίρεση του όγκου μαζί με τον σύστοιχο νεφρό ,ή προηγείται η νεφρεκτομή.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου