Είναι επικίνδυνη η κυκλοθυμία;

Είναι επικίνδυνη η κυκλοθυμία;
Η κυκλοθυμία είναι μια συναισθηματική διαταραχή όπου εναλλάσσονται υπομανιακά επεισόδια με περιόδους ήπιας κατάθλιψης. Κυριαρχεί μια κυκλική αλλαγή της διάθεσης η οποία παρεμποδίζει την ομαλή κοινωνική και διαπροσωπική ζωή του ατόμου. Στη φάση της υπομανίας ο ασθενής νιώθει ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, μεγάλη αυτοπεποίθηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, έντονη ομιλητικότητα, γρήγορη ροή σκέψεων, διάσπαση της προσοχής και παρορμητικότητα. Στην φάση της κατάθλιψης, νιώθει χαμηλή διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδυναμία να αντλήσει χαρά, αναποφασιστικότητα, ενοχές, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, κόπωση κ.ο.κ.
Στην κυκλοθυμία όπως και στη διπολική διαταραχή οι υποτροπές είναι συχνές και αποτέλεσμα παραγόντων όπως: η διακοπή ή η μείωση της δόσης των φαρμάκων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντος ιατρού, η χαμηλή και ανεπαρκής δοσολογία φαρμάκων, ο μη-ικανοποιητικός και διαταραγμένος ύπνος, η λήψη διεγερτικών όπως η καφεΐνη, τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, οι αλλαγές ζωής που φοβίζουν τον ασθενή κλπ. Ο κυκλοθυμικός ασθενής μπορεί να γίνει επικίνδυνος κυρίως για τον εαυτό του εάν μπει σε κύκλο υποτροπής ή αν η νόσος του βρίσκεται σε παραγωγική φάση. Π.χ. στην κατάθλιψη μπορεί να σκεφτεί την αυτοκτονία ή στην μανία να γίνει επιθετικός, ή να ξοδέψει όλα του τα χρήματα στο καζίνο ή να οδηγήσει με υπερβολική ταχύτητα με κίνδυνο τη ζωή του. Η νοσηλεία μπορεί να χρειαστεί αλλά όχι πάντα, ειδικά σε επεισόδια μανίας. Οι ταμπέλες του «ψυχικά πάσχοντος» μας καθηλώνουν σε επικίνδυνα στερεότυπα.
Η κυκλοθυμία είναι μεν μια χρόνια συναισθηματική διαταραχή αλλά με την κατάλληλη θεραπεία συντήρησης μπορεί να επιτευχθεί ύφεση των συμπτωμάτων και ομαλοποίηση της συναισθηματικής διάθεσης. ΠΗΓΗ: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου