Ο «παππούς» των σαρκοβόρων θηλαστικών

Ο «παππούς» των σαρκοβόρων θηλαστικών

Εντοπίστηκαν στο Βέλγιο πολλά απολιθώματα ενός αιλουροειδούς που ζούσε πριν από 55 εκ. έτη και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκουν σε ένα είδος που θα πρέπει να θεωρείται ένας από τους πρόγονους πολλών σύγχρονων σαρκοβόρων θηλαστικών όπως οι σκύλοι, οι γάτες, οι νυφίτσες, τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι αρκούδες, ακόμη και οι φώκιες.
Ευρωπαϊκή καταγωγή
Ανάμεσα στα ευρήματα είναι 250 δόντια και αστράγαλοι. Οι ειδικοί από το Κέντρο Ερευνας για την Παλαιοβιοποικιλότητα και τα Παλαιοπεριβάλλοντα στο Παρίσι στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη ονόμασαν το είδος Dormaalocyon latouri και πιστεύουν ότι βρίσκεται στην κορυφή του εξελικτικού δέντρου από το οποίο προέκυψαν στη συνέχεια πολλά σαρκοβόρα θηλαστικά. Το ζώο αυτό ζούσε κυρίως επάνω σε δέντρα στα δάση της Ευρώπης, όταν το κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος της Γης ήταν σχεδόν τροπικό με υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι κλιματικές συνθήκες στον πλανήτη επηρέασαν την εξέλιξη διαφόρων ειδών, μεταξύ των οποίων και των σαρκοβόρων θηλαστικών.

Με βάση τα νέα ευρήματα αναπτύσσεται η θεωρία ότι τα σαρκοβόρα θηλαστικά έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή και ότι την εποχή που ζούσε το Dormaalocyon latouri και κάποια άλλα συγγενικά του είδη που δεν γνωρίζουμε ακόμη, ο πλανήτης ήταν καλυμμένος με αειθαλή δάση ακόμη και στα σύνορα Ασίας-Αμερικής. Ετσι οι πρόγονοι των σαρκοβόρων θηλαστικών μετανάστευσαν στην αμερικανική ήπειρο ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με εκείνη των ανθρώπων αλλά αντί για το παγωμένο έδαφος χρησιμοποίησαν τα… κλαδιά των δέντρων. Η ανακάλυψη θα δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology».http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου