Τί είναι οι οστικές μεταστάσεις

Τί είναι οι οστικές μεταστάσεις

Είναι όγκοι που έχουν προέλευση έναν καρκίνο σε άλλο όργανο του σώματος. Τα συνήθη σημεία μεταστάσεων στα οστά είναι οι πλευρές, η λεκάνη, το κρανίο, ή η σπονδυλική στήλη. Οι οστικές μεταστάσεις είναι πολύ πιο συχνές από τον πρωτοπαθή καρκίνο των οστών και ιδίως στους ηλικιωμένους. Οι οστικές μεταστάσεις είναι πιο συχνά αποτέλεσμα ενός καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του θυρεοειδή, των νεφρών, του προστάτη και του μελανώματος. Στο πολλαπλούν μυέλωμα επίσης έχουμε πάντα εμπλοκή των οστών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Πόνος στο σημείο της μεταστασης που χειροτερεύει τη νύχτα, οίδημα της περιοχής, ευαισθησία του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη περιοχή. Συχνά έχουμε παθολογικά κατάγματα, ακόμα και μετά από πολύ μικρό τραυματισμό. Στις οστικές μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη υπάρχει κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών όμως παραπληγίας. Μια άλλη επιπλοκή είναι η υπερασβεστιαιμία, δηλαδή το αυξημένο ασβέστιο στο αίμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Συνήθως οι οστικές μεταστάσεις ανακαλύπτονται στις ακτινογραφίες ή το σπινθηρογράφημα που γίνονται στα πλαίσια διερεύνησης της επέκτασης ενός ήδη γνωστού καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα κτλ. Μπορεί όμως πρώτα να δώσουν συμπτώματα οι οστικές μεταστάσεις και να πρέπει να αναζητήσει κανείς τον πρωτοπαθή καρκίνο με μια σειρά από εξετάσεις όπως μαστογραφία, αξονική ή μαγνητική.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς καρκίνου. Για την ανακούφιση του οστικού πόνου, ο γιατρός μπορεί να υποβάλλει τον πάσχοντα σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Για την υπερασβεστιαιμία χορηγούνται διφωσφωνικά, τα οποία βοηθούν ως ένα βαθμό και στην ανακούφιση του πόνου.

Ποιά είναι η πρόγνωση

Όταν υπάρχουν οστικές μεταστάσεις πρόκειται πλεόν για προχωρημένο κακρίνο του οποίου η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και η ίαση πρακτικά αδύνατη. Μπορεί να ελπίζει κανείς σε μια μακροχρόνια ύφεση με την κατάλληλη αντιμετώπιση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου