Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Το άγνωστο «οπλοστάσιο» του Δία Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν άγνωστα και εντυπωσιακά στοιχεία για τους κεραυνούς

Το άγνωστο «οπλοστάσιο» του Δία

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν άγνωστα και εντυπωσιακά στοιχεία για τους κεραυνούς
Πόσα είδη κεραυνών υπάρχουν και πού «χτυπάνε»; Καθημερινά ανακαλύπτονται άγνωστες πτυχές του εντυπωσιακού φαινομένου. Ως πρόσφατα γνωρίζαμε ότι οι κεραυνοί είναι «μακρόστενοι» και χτυπούν πάντοτε με φορά από πάνω προς τα κάτω. Οπως φαίνεται όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί κεραυνοί που δεν... ακολουθούν αυτό το «δόγμα». Επίσης εντοπίζονται πλέον κεραυνοί σε σημεία που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό μας.
Οι σφαιρικοί κεραυνοί 

Ερευνητές στην Κίνα ανέφεραν πριν από λίγες εβδομάδες ότι κατέγραψαν σε βίντεο έναν σφαιρικό κεραυνό, ένα μυστηριώδες φαινόμενο για το οποίο υπάρχουν πολλές ανεκδοτολογικές αναφορές αλλά ελάχιστες αξιόπιστες παρατηρήσεις. Η φασματοσκοπική ανάλυση συμφωνεί μάλιστα με μια πρόσφατη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι πύρινες σφαίρες δημιουργούνται όταν ένας κανονικός κεραυνός εξαερώσει τη σκόνη στο έδαφος.Οι σφαιρικοί κεραυνοί είναι φωτεινές σφαίρες, διαμέτρου από μερικά εκατοστά ως μερικά μέτρα, οι οποίες εμφανίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και αιωρούνται λίγο πάνω από το έδαφος για μερικά δευτερόλεπτα. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές αναφορές για σφαιρικούς κεραυνούς που έβαλαν φωτιά σε σπίτια ή σκότωσαν ανθρώπους, είναι όμως δύσκολο έως αδύνατον να επιβεβαιωθούν. Για το υποθετικό φαινόμενο έχουν προταθεί διάφορες επιστημονικές θεωρίες: φωτεινές σφαίρες από πλάσμα (ιονισμένο αέριο) οι οποίες μοιάζουν με σφαιρικές αστραπές έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο, για παράδειγμα βομβαρδίζοντας τον αέρα με ισχυρά μικροκύματα.
Σε μια άλλη περίπτωση, ερευνητές δημιούργησαν τεχνητούς σφαιρικούς κεραυνούς βομβαρδίζοντας με ηλεκτρικές εκκενώσεις μια πλάκα από πυρίτιο. Σύμφωνα με τη θεωρία στην οποία βασίστηκε το πείραμα, η οποία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι στη Νέα Ζηλανδία, οι σφαιρικοί κεραυνοί σχηματίζονται όταν τα πυριτικά πετρώματα του εδάφους εξαερώνονται από κεραυνούς.http://www.tovima.gr/