Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Ξέρεις με ποιους επικοινωνεί το παιδί σου στο διαδίκτυο;

Ξέρεις με ποιους επικοινωνεί το παιδί σου στο διαδίκτυο;

Τι κάνεις παιδί μου στο διαδίκτυο;
‘Εχω ακούσει αυτό το ερώτημα εκατοντάδες φορές από γονείς που άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα ανησυχούν για τις ενασχολήσεις τω παιδιών τους στους «εικονικούς κόσμους» του διαδικτύου. Σίγουρα όλοι μας συχνά αναρωτιόμαστε για τον λόγο που παιδιά και έφηβοι καταφεύγουν πλέον όλο και περισσότερο στον υπολογιστή και το κινητό τους για να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν ακόμα και να εκφοβίσουν άλλα παιδιά. Ειναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το facebook και το κινητό τους όχι μόνο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και για να δοκιμάσουν και να εξερευνήσουν τις σχέσεις με το άλλο φύλο και την σεξουαλικότητα, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (ιδιαίτερα τα δύσκολα και αμήχανα), αλλά και να δοκιμάσουν να «υποδυθούν» και άλλους ρόλους εκτός από αυτούς που έχουν στην πραγματική ζωή. Όπως πχ ένα παθητικό και υποταγμένο παιδί να γίνει για λίγο «ενεργητικό» και «δυνατό» κάνοντας κάποιον άλλον να αισθανθεί τον φόβο που εκείνος νιώθει.  Συχνά στην επαφή μας με τα παιδιά και τους εφήβους ακούμε ότι ένα αγόρι «τα έφτιαξε» με ένα κορίτσι στο facebook, ή κάποιος γονιός ανακάλυψε  φωτογραφίες του γιου η της κορης του στον υπολογιστή.
Γράφει η Εύη Αθανασιάδου, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών εφήβων
 Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτές τις συμπεριφορές που μοιάζουν «περίεργες» και «αδικαιολόγητες» για να σκεφτούμε αν πρόκειται για «σύγχρονα προβλήματα» ή προβληματισμούς και συναισθήματα που πάντα συνδέονταν με τα παιδιά και τους εφήβους εκφρασμένα με νέα μέσα.
Για παράδειγμα ένα παιδί που δυσκολεύεται στις κοινωνικές επαφές, δεν έχει φίλους ή νιώθει μόνο του, είναι πολύ πιθανόν να διαλέγει αυτό τον τρόπο επικοινωνίας για να «πλησιάσει» τους άλλους χωρίς να χρειάζεται να «εκτεθεί» πραγματικά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να «δοκιμάσει» πώς θα μιλήσει σε ένα κορίτσι, πώς θα πλησιάσει και θα κάνει φίλους, πώς θα μιλήσει για τα αρνητικά συναισθήματα που φοβάται να πει στους γονείς του ή τους δασκάλους. Την ίδια στιγμή όμως, αυτή η ανωνυμία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει το ίδιο μέσο για να κακοποιήσει ή να εκφοβίσει και αυτό το γεγονός γεμίζει με ανησυχία και σοβαρά διλλήματα τους γονείς.
Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι πολλές και σοβαρές. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η ψυχική επιβάρυνση του θύματος του ηλεκτρονικού εκφοβισμού είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες μορφές εκφοβισμού καθώς το θύμα δεν έχει δυνατότητα αντίδρασης και αυτοπροστασίας απέναντι σε μία ανώνυμη, αόρατη απειλή που δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο χώρο αλλά μπορεί να τον ακολουθεί 24 ώρες μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή ή και να τον εκθέτει απέναντι σε αμέτρητους άλλους γνωστούς ή αγνώστους. Έτσι τα θύματα είναι συχνά πολύ τρομαγμένα, θλιμένα, μένουν απομονωμένα και αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές. Ακόμα πιο τραυματικό μπορεί να γίνει ένα τέτοιο γεγονός αν εκτός από λόγια αυτός που εκφοβίζει μπορεί να χρησιμοποιήσει και βίντεο ή φωτογραφίες πραγματικές ή παραποιημένες για να εκθέσει το θύμα.Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που εκφοβίζουν φαίνεται να μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες καθώς πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ανακαλυφθούν ή να τιμωρηθούν και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι το έκαναν «για πλάκα», για να γίνουν αποδεκτοί και να νιώσουν δυνατοί.Πριν όμως δαιμονοποιήσουμε το μέσο χρειάζεται να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι τόσο σημαντικά θέματα για την ζωή ενός παιδιού ζητούν απαντήσεις στο internet. Εμείς οι ίδιοι σαν γονείς πόσο χρόνο διαθέτουμε για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά μας και για να ακούσουμε πραγματικά τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους εκτός από το να περιμένουμε να ανταποκρίνονται στις δικές μας προσδοκίες και απαιτήσεις; Μήπως «βολευόμαστε» στην ιδέα ότι κάποιος άλλος θα μιλήσει στα παιδιά για τα δύσκολα θέματα; Την σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, την βία;Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς από τα μέχρι τώρα στοιχεία ίσως έχετε τρομάξει και αναρωτιέστε ήδη για τις διαδικτυακές επαφές των παιδιών σας ή και σκέφτεστε να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή για να αποφύγετε τους κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση του. Όμως, όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα θέματα ή καταστάσεις που τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν μέσα ή έξω από το διαδίκτυο η καλύτερη προστασία είναι η επικοινωνία, η ενημέρωση και η καλή σχέση που μπορούμε να έχουμε με το παιδί μας προκειμένου να το ενδυναμώσουμε να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους και να προστατεύεται.http://www.boro.gr/