Καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο αλάτι

Καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο αλάτι

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη καλλιεργειών που να είναι ανθεκτικές στο αλάτι. Με αυτό τον τρόπο θα λύσουν πολλά προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επίπεδα περιεκτικότητας σε αλάτι των γεωργικών εκτάσεων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Κάθε λεπτό, χάνονται τρία εκτάρια καλλιεργήσιμης έκτασης, εξαιτίας της αύξησης του αλατιού. Οι επιστήμονες κάνουν μετρήσεις, όσον αφορά την περιεκτικότητα που έχουν σε αλάτι, διάφορα φυτά. «Θέλουμε να αυξήσουμε τις σημερινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, χρησιμοποιώντας περιοχές που δεν είναι σήμερα ικανές να καλλιεργηθούν» δήλωσε ο καθηγητής Σεργκέι Σάμπαλα, από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια μέθοδο με γονίδια που μπορεί να δημιουργήσει φυτά που να είναι ανθεκτικά στο αλάτι.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτό το γονίδιο, να δημιουργήσουμε από αυτό μια νέα ποικιλία, χωρίς όμως να αλλάξουμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας ποικιλίας» επισήμανε ο Μέιχου Ζου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Ένας μεγάλος αριθμός γονότυπων κριθαριού και σταριού θεωρούνται ως εξαιρετικοί δωρητές γονιδίων ανθεκτικότητας, καθώς αυτά τα δύο είδη έχουν καταφέρει να αντέχουν σε περιβάλλοντα, που παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Μπορούν δηλαδή να προσφέρουν γονότυπους στα υπόλοιπα φυτά.
Αυτό που επιδιώκουν οι επιστήμονες είναι να δημιουργηθούν καλλιέργειες ακόμη και σε βάλτους, που έχουμε αλάτι σε πολύ μεγάλες δόσεις.
Οι εκτάσεις αυτές θα μπορούν να αρδεύονται με διάφορες υδάτινες πηγές, όπως για παράδειγμα νερό που προέρχεται από απόβλητα της βιομηχανίας εξόρυξης. ΠΗΓΗ: euronews.com

Η λίστα ιστολογίων μου