Καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο αλάτι |
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτό το γονίδιο, να δημιουργήσουμε από αυτό μια νέα ποικιλία, χωρίς όμως να αλλάξουμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας ποικιλίας» επισήμανε ο Μέιχου Ζου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Ένας μεγάλος αριθμός γονότυπων κριθαριού και σταριού θεωρούνται ως εξαιρετικοί δωρητές γονιδίων ανθεκτικότητας, καθώς αυτά τα δύο είδη έχουν καταφέρει να αντέχουν σε περιβάλλοντα, που παρουσιάζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Μπορούν δηλαδή να προσφέρουν γονότυπους στα υπόλοιπα φυτά.
Αυτό που επιδιώκουν οι επιστήμονες είναι να δημιουργηθούν καλλιέργειες ακόμη και σε βάλτους, που έχουμε αλάτι σε πολύ μεγάλες δόσεις.
Οι εκτάσεις αυτές θα μπορούν να αρδεύονται με διάφορες υδάτινες πηγές, όπως για παράδειγμα νερό που προέρχεται από απόβλητα της βιομηχανίας εξόρυξης. ΠΗΓΗ: euronews.com