Τί είναι το Πολλαπλούν μυέλωμα

Τί είναι το Πολλαπλούν μυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα (ΠΜ) είναι μία αιματολογική νεοπλασία, που προέρχεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν ανοσοσφαιρίνες, δηλαδή αντισώματα). Στο πολλαπλούν μυέλωμα τα μόρια της ανοσοσφαιρίνης που παράγονται είναι ομοιόμορφα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ο όρος μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη ή M-πρωτεΐνη ή παραπρωτεΐνη.

Ποιά είναι τα αίτια του πολλαπλού μυελώματος

Τα αίτια του πολλαπλού μυελώματος είναι άγνωστα. Διάφοροι παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, καθώς και προϋπάρχονται αυτοάνοσα νοσήματα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος

Το πιο συχνό σύμπτωμα του πολλαπλού μυελώματος είναι πόνος στη μέση ή στα πλευρά, που προέρχεται από πολύ μικρά κατάγματα του αδυνατισμένου οστού. Συχνά εμφανίζεται αναιμία που προκαλεί εύκολη κόπωση στους ασθενείς. Πολύ συχνά, το πολλαπλούν μυέλωμα συνοδεύεται από υπερασβεστιαιμία (αύξηση του ασβεστίου στο αίμα) που προκαλεί εύκολη κόπωση, ανορεξία, αδυναμία, πολυδιψία, πολυουρία, σύγχυση, δυσκοιλιότητα και ναυτία. Λόγω της κατάληψης του μυελού από τα νεοπλασματικά κύτταρα, εμφανίζονται συχνές λοιμώξεις στους πνεύμονες που οφείλονται στην εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού. Πολύ σπανιότερα, λόγω ανάπτυξης πλασματοκυττώματος (συνάθροιση παθολογικών κυττάρων) και πίεσης κάποιου νεύρου ή λόγω καταστροφής κάποιου σπονδύλου, κατά την πορεία του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να εμφανισθεί αδυναμία στην κίνηση των κάτω ή άνω άκρων.

Ποιά είναι η θεραπεία πολλαπλού μυελώματος

Νέα φάρμακα και νέοι συνδυασμοί φαρμάκων έχουν ανακαλυφθεί, που έχουν αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών, καθώς και τη διάρκεια επιβίωσης χωρίς συμπτώματα. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της νόσου του πολλαπλού μυελώματος προσφέρουν η χημειοθεραπεία, καθώς και νεότεροι βιολογικοί παράγοντες. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η θαλιδομίδη, η βορτεζομίδη και η λεναλιδομίδη που τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με κορτιζόνη, όταν οι συμβατικές θεραπείες δεν αποδίδουν πλέον.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου