Δεινοί πιλότοι οι βομβίνοι Είναι ικανοί να πετάξουν σε συνθήκες που επικρατούν στην κορυφή του Εβερεστ

Δεινοί πιλότοι οι βομβίνοι

Είναι ικανοί να πετάξουν σε συνθήκες που επικρατούν στην κορυφή του Εβερεστ
Ουάσινγκτον 
Μπορεί κάποτε η πτήση των βομβίνων να είχε θεωρηθεί αεροδυναμικά αδύνατη, όμως όπως προκύπτει από νέα αμερικανική μελέτη τελικά τα «παχουλά» έντομα πετούν σε συνθήκες που επικρατούν σε ύψος 9.000 μέτρων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ εντόπισαν ένα είδος κινεζικού βομβίνου (Bombus impetuosus), το οποίο είναι ικανό να πετάει ακόμα και όταν η πίεση του αέρα πέσει σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που επικρατούν σε υψόμετρο 9.000 μέτρων – δηλαδή λίγο πάνω από το όρος Εβερεστ που ορθώνεται στα 8.848 μ.
Πτήση μετ’ εμποδίων on camera
Οι επιστήμονες κινηματογράφησαν τις πτήσεις των βομβίνων σε βαρομετρικό θάλαμο, εντός του οποίου η πίεση έπεφτε σε επίπεδα που θα  προκαλούσαν ασφυξία στα περισσότερα είδη. Οι βομβίνοι ωστόσο συνέχισαν να πετούν κανονικά αλλάζοντας απλά την γωνία του ανοίγματος των φτερών τους και διευρύνοντας έτσι την κίνησή τους από τα πίσω προς τα εμπρός.Είδαν λοιπόν, ότι ακόμα και όταν η συγκέντρωση οξυγόνου άγγιζε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, που θα μπορούσαν να παραπέμπουν στις συνθήκες που επικρατούν στην κορυφή του Εβερεστ, οι βομβίνοι συνέχιζαν την πτήση τους ανενόχλητοι. Το μυστικό τους φάνηκε να κρύβεται στην αύξηση της παραγόμενης δύναμης μέσω της προσαρμογής της γωνίας ανοίγματος των φτερών τους και όχι μέσω της αύξησης του ρυθμού του «φτερουγίσματός» τους.
«Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι 60% πτώση ως προς την πυκνότητα του αέρα, αντιστοιχούσε σε 60% ενίσχυση της παραγόμενης δύναμης των φτερών των βομβίνων» εξηγεί ο δρ Μάικλ Ντίλον, επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Biology Letters».
«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ικανότητα, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες πολύ χαμηλού οξυγόνου. Ενδεχομένως όμως η ικανότητα αυτή να έχει βιολογικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, οι βομβίνοι φορτώνονται νέκταρ και γύρη για να τα μεταφέρουν στην κυψέλη τους και να θρέψουν τους υπό ανάπτυξη βομβίνους. Η πτήση με μεγάλα φορτία, είναι σαφώς πιο απαιτητική από μια απλή πτήση χωρίς αυτά. Το ίδιο απαιτητική είναι και μια πτήση με μανούβρες και απότομες αλλαγές δρομολογίου, προς αποφυγήν κινδύνων και εχθρών, καθώς χρειάζονται ενισχυμένες επιδόσεις» προσθέτει ο ειδικός.«Είναι λίγα τα είδη που καταφέρνουν να πετάξουν σε παρόμοιες συνθήκες. Πρόκειται ωστόσο για το μεγαλύτερο ρεκόρ στην περίπτωση εντόμων που πετούν υπό συνθήκες βαρομετρικού χαμηλού, τόσο από πλευράς πυκνότητας του αέρα όσο και από πλευράς οξυγόνου. Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο, πόσω μάλλον για έντομα».http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου