Τί είναι η περιτονίτιδα

Τί είναι η περιτονίτιδα

Τί είναι η περιτονίτιδα

Περιτονίτιδα είναι η φλεγμονή του περιτόναιου που είναι μια μεμβράνη που καλύπτει σαν σεντόνι την κοιλιακή χώρα και τα εσωτερικά της όργανα.

Ποιά είναι τα αίτια της περιτονίτιδας

Η περιτονίτιδα μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, όπως όταν «σπάει» η σκωληκοειδής απόφυση και σε ερεθισμό της περιτοναϊκής κοιλότητας από υγρά του οργανισμού μας όπως όταν το υγρό του στομαχιού διαφεύγει από το στομάχι προς την κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, υπάρχει και η άσηπτη περιτονίτιδα που παρατηρείται σε ασθενής με εξαιρετικά μειωμένη άμυνα του οργανισμού π.χ. ασθενείς με AIDS.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της οξείας περιτονίτιδας

Τα συμπτώματα της οξείας περιτονίτιδας είναι συνεχής, έντονος πόνος στην κοιλιά, έμετοι, ανικανότητα αποβολής των αερίων και των κοπράνων. Η κοιλιά του ασθενή είναι σκληρή και διατεταμένη, ενώ ο ίδιος ο ασθενής έχει όψη πάσχοντος, κάθεται στο κρεβάτι με τα πόδια σε κάμψη και πονάει έντονα ακόμα και με το βήχα. Ακόμα, παρατηρείται πυρετός και γρήγορη αναπνοή.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός την περιτονίτιδα

Οι πληροφορίες από το ιστορικό και η εξέταση της κοιλιάς του ασθενούς, θα θέσουν στο γιατρό την υποψία της περιτονίτιδας. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του θα ζητήσει γενική αίματος, που θα φανεί η αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, ακτινογραφία κοιλίας και θώρακος, υπέρηχο κοιλίας και σε μερικές περιπτώσεις αξονική τομογραφία.

Ποιά είναι η πρόγνωση της περιτονίτιδας

Η πρόγνωση της περιτονίτιδας χωρίς θεραπεία είναι φτωχή και οδηγεί στο θάνατο. Η πρόγνωση για την περιτονίτιδα που αντιμετωπίζεται ιατρικώς εξαρτάται από το αίτιο αυτής.

Ποιά είναι η θεραπεία της περιτονίτιδας

Κύριο μέλημα του γιατρού είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς. Είναι σε κίνδυνο η επιβίωση του ασθενούς, γι’αυτό χρειάζεται απαραιτήτως ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και εντατική παρακολούθηση. Πρώτον, απαιτείται ενυδάτωση και αποκατάσταση των υγρών του σώματος. Επιπλέον, χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών. Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης υγείας του ασθενούς, γίνεται χωρίς καθυστέρηση η χειρουργική επέμβαση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου