Περιφερική ισχαιμική νόσος

Περιφερική ισχαιμική νόσος
Η περιφερική ισχαιμική νόσος χαρακτηρίζεται από στένωση ή απόφραξη των αρτηριών των ποδιών με αποτέλεσμα ελαττωμένη ροή αίματος σε αυτά και ελαττώμενη παροχή οξυγόνου. Είναι πιο συχνή μετά την ηλικία των 40 στους άνδρες ιδίως τους καπνιστές (9 στα 10 άτομα που πάσχουν είναι καπνιστές).

Σε τί οφείλεται η περιφερική ισχαιμική νόσος

Συνήθως οφείλεται στην αθηροσκλήρυνση των αρτηριών των ποδιών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της περιφερικής ισχαιμικής νόσου

Το κύριο σύμπτωμα της περιφερικής ισχαιμικής νόσου είναι πόνος στις γάμπες που μοιάζει με κράμπα και αρχίζει κατά το περπάτημα, μετά από καποια απόσταση. Μετά από κάποια λεπτά ανάπαυσης σταματά. Ο πόνος αυτός ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται το άτομο μπορεί να βαδίσει όλο και λιγότερο πριν ξεκινήσει ο πόνος μέχρι που τελικά ο πόνος υπάρχει και στην ανάπαυση. Άλλα συμπτώματα είναι το ωχρό και κρύο πόδι και έλκη που δε θεραπεύονται. Σε τελικό στάδιο ο ασθενής κινδυνεύει από γάγγραινα. Στους άνδρες μπορεί να υπάρχει και ανικανότητα από μείωση της ροής στις αρτηρίες της πυέλου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της περιφερικής ισχαιμικής νόσου

Ο γιατρός θα υποπτευθεί τη νόσο από τα συμπτώματα και ψηλαφόντας τους σφυγμούς στα πόδια. Συνήθως γίνεται υπερηχογράφημα ντόπλερ των αρτηριών του ποδιού και αγγειογραφία των αρτηριών του ποδιού για να φανεί το σημείο της στένωσης.

Ποιά είναι η θεραπεία της περιφερικής ισχαιμικής νόσου

Σε αρχικά στάδια της νόσου η θεραπεία περιλαμβάνει δίαιτα, διακοπή του καπνίσματος, άσκηση (κυρίως περπάτημα) και χαμηλές δόσεις ασπιρίνης. Αν η νόσος είναι σοβαρή πρέπει να επιχειρηθεί η διάνοιξη της αρτηρίας με μπαλονάκι είτε να γίνει by pass (αρτηριακή παράκαμψη με μόσχευμα). Σε κάποιες περιπτώσεις ο θρόμβος μπορεί να αφαιρεθεί και χειρουργικά.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου