Ποιες είναι οι 6 σούπερ τροφές για τα παιδιά;

Ποιες είναι οι 6 σούπερ τροφές για τα παιδιά;

Ποιες είναι οι 6 σούπερ τροφές για τα παιδιά;

Είναι γεγονός πως ένα παιδί θα καταναλώσει πιο εύκολα διάφορες τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως είναι τα πατατάκια και τα γλυκά. Πώς θα σας φαινόταν εάν το παιδί σας εθιζόταν σε τροφές πολύχρωμες, γευστικές και άκρως υγιεινές, όπως είναι τα μύρτιλλα, το κακάο, η κανέλλα, αλλά και άλλα πολλά;
Μύρτιλλα
‘Σκοράρουν’ πολύ υψηλά στις λίστες με τα πιο υγιεινά φρούτα εδώ και χρόνια κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Εκτός από την καρδιοπροστατευτική δράση και τις αντιδιαβητικές τους ιδιότητες, η κατανάλωση μύρτιλλων έχει συσχετισθεί και με τη μείωση του επίπονου κοιλιακού λίπους.
Πώς θα τα ενσωματώσετε στη διατροφή του παιδιού: Αποτελούν άριστη επιλογή για το πρωινό του γεύμα, στο μπολ με το γάλα και τα δημητριακά, ενώ θα μπορούσατε επίσης να τα προσθέσετε στη σαλάτα ή κάποιο επιδόρπιο μαζί με άλλα φρούτα.
Ντομάτες
Είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λυκοπένιο, μια μορφή της βιταμίνης Α ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη των διάφορων μορφών καρκίνου. Η χρήση τους στο μαγείρεμα καθιστά το λυκοπένιο ακόμη αποτελεσματικότερο, αφού το απελευθερώνει και έτσι ο οργανισμός το διαχειρίζεται καλύτερα.
Πώς θα τις ενσωματώσετε στη διατροφή του παιδιού: στη σπιτική πίτσα χρησιμοποιήστε φρέσκια σάλτσα από ντομάτες εποχής, ενώ στην περίπτωση που θέλετε να την “καλύψετε” προσθέστε τη στη ζύμη για τα μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια.
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Αποτελεί ιδανική πηγή προβιοτικών, των μικροοργανισμών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, πολύ σημαντικής για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Προτιμήστε τα γιαούρτια που παράγονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.
Πώς θα το ενσωματώσετε στη διατροφή του παιδιού: Για πιο γλυκιά γεύση προσθέστε λίγο μέλι ή σιρόπι αγάβης και σερβίρετέ το μαζί με τα αγαπημένα του δημητριακά.
Κακάο
Το κακάο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών, συστατικών με ισχυρή καρδιοπροστατευτική και αντιυπερτασική δράση. Παράλληλα, διατηρούν την καλή υγεία της επιδερμίδας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Χρησιμοποιήστε σκόνη κακάο τουλάχιστον 70% η οποία δεν έχει υποστεί επεξεργασία με κάποιον αλκαλικό παράγοντα, όπως είναι η μαγειρική σόδα (διεθνής όρος: dutch processed cocoa).
Πώς θα τα ενσωματώσετε στη διατροφή του παιδιού: προσθέστε το στα κέικ που παρασκευάζετε στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε το αντί για κρυσταλλική ζάχαρη στις φράουλες.
Σολομός
Περιέχει τα πολύ υγιεινά ω – 3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς επιδεικνύοντας ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πώς θα τον ενσωματώσετε στη διατροφή του παιδιού: παρασκευάστε burgers σολομού στα οποία θα χρησιμοποιήσετε ψητό φιλέτο σολομού με μαρούλι, ντομάτα και λίγη μαγιονέζα.
Κανέλλα
Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της κανέλλας σε ότι αφορά στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Πώς θα την ενσωματώσετε στη διατροφή του παιδιού: προσθέστε τη από μόνη ή σε συνδυασμό με τη σκόνη κακάο στα σπιτικά κέικ και muffins ή στο γάλα με τα δημητριακά το πρωί.
Γράφει: Κυριακού Κατερίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πηγή: www.iatronet.gr

Η λίστα ιστολογίων μου