Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Ενδοοικογενειακή βία: "Ο άνδρας μου με χτυπά, τι να κάνω;"

Ενδοοικογενειακή βία: "Ο άνδρας μου με χτυπά, τι να κάνω;"

Ενδοοικογενειακή βία: "Ο άνδρας μου με χτυπά, τι να κάνω;"
Αναγνώστρια ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας:
Καλησπέρα έχω πρόβλημα με τον σύντροφό μου. Πολλές φορές έχει κάνει χειρονομίες που με έβλαψαν σωματικά. Είναι ένα από τα λίγα μειονεκτήματα του και για αυτό τον έχω συγχωρέσει πολλές φορές. Κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο το παίρνω απόφαση να χωρίσω και να φύγω μένουμε μαζί διότι βλέπω πως αυτή η σχέση με έχει βλάψει πάρα πολύ αλλά μετά από λίγο καιρό λυγίζω και υποκύπτω και μετά τα ξεχνώ όλα πάλι. Θα θελα να ζητήσω ψυχολογική υποστήριξη για να απομακρυνθώ επιτέλους από αυτόν τον άνθρωπο.
Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό.
Όταν ένας άνθρωπος υπόκειται σε βία μετά τη βία πέφτουν τα επίπεδα του ψυχικού πόνου αυτό το πράγμα δε σημαίνει ότι τελείωσε το πρόβλημα. Και όμως πολλές γυναίκες που έχουν πέσει θύμα βίας παρερμηνεύουν αυτή την ηρεμία που ακολουθεί όταν η «θύελλα»  ξεσπάσει, την φυσιολογική ηρεμία που ο οργανισμός επιζητά- με τις προθέσεις του βίαιου συντρόφου. Το ότι τείνουμε να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι όταν περάσει ένα χρονικό διάστημα από τη άσκηση βίας δε σημαίνει ότι δε θα ξανασυμβεί. Ο οργανισμός μας είναι που επιζητά να ηρεμήσει, η ηρεμία είναι πρόσκαιρη και δεν προέρχεται από αλλαγή στη διάθεση του κακοποιητή. Προσοχή. Είναι ένα φαινόμενο που κρατά τους ανθρώπους σε σχέσεις εξαρτητικές.Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας πολλές φορές πείθονται από τις δικαιολογίες του άνδρα τους ότι δε θα ξανασυμβεί. Πολλές φορές τους δημιουργούνται και ενοχές: «Ναι, σε χτύπησα, αλλά και εσύ με εξόργισες, με θύμωσες, δεν ήταν σωστό αυτό που έκανες με έβγαλες εκτός εαυτού». Πρέπει να πάρει όμως η γυναίκα μια απόφαση οριστική και με θάρρος. Και αυτό για να προστατέψει τον ίδιο της τον εαυτό! Δεν κινδυνεύει μονάχα η σωματική αλλά και η ψυχική της ακεραιότητα ιδιαίτερα με τη λεκτική βία (βρισιές στη σύντροφο και αυταρχική συμπεριφορά που κάνει τη γυναίκα να μην είναι ελεύθερη να εκφραστεί, είναι η συμπεριφορά εκείνη που την μειώνει σαν άνθρωπο και σαν προσωπικότητα.
Οι άνδρες που κακοποιούν σωματικά ή λεκτικά μια γυναίκα είναι άνθρωποι αδύναμοι.  Είναι άνθρωποι με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση που νιώθουν ότι μόνο με τη βία μπορούν να επιβληθούν. Πολλές φορές το σκηνικό συνοδεύεται με κατανάλωση ουσιών και ξεφεύγουν από τα όρια. Οι άνδρες αυτοί πολλές φορές έχουν υποστεί και οι ίδιοι στο παρελθόν σωματική σεξουαλική ή λεκτική βία όταν βρέθηκαν στο παρελθόν σε κάποια αδύναμη κατάσταση. Κάποιες φορές γίνονται και αναφορές στην σεξουαλική ανικανότητα αυτών των ανδρών ή ακόμα και στον φόβο για τη σεξουαλικότητά τους ή για τις επιδόσεις τους.
Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις τον βίαιο άνδρα που θα τολμήσει να απλώσει χέρι πάνω σε μια γυναίκα από την αρχή. Συνήθως το πρώτο στάδιο μέσα στη σχέση πριν καλά καλά ξεκινήσει η βίαιη συμπεριφορά είναι μια απολυτότητα στη σχέση που δεν υπήρχε πιο παλιά.  Από προσωπική εμπειρία θυμάμαι ένα ζευγάρι που δεν είχε παντρευτεί και η σχέση του δεν είχε πρόβλημα και μόλις παντρεύτηκε άρχισαν τα περιστατικά βίας. Σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχει σταθερότητα ότι δεν μπορούν δηλαδή εύκολα τα πράγματα να αλλάξουν και μια απολυτότητα ότι ο άνδρας έχει πάντα δίκιο και πρέπει να επιβληθεί αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά… Νιώθει ότι πρέπει ότι οφείλει να καταναγκάσει τη σύντροφο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και νιώθει την ασφάλεια ότι η γυναίκα έχει επενδύσει πολύ στο γάμο και δεν μπορεί να φύγει από αυτή την κατάσταση. Τώρα, στην αρχή της γνωριμίας ένα ανησυχητικό σημάδι ίσως είναι η παράξενη και αδικαιολόγητη έκφραση θυμού όχι μόνο με τη σύντροφο αλλά και με διάφορες καταστάσεις παραδείγματος χάρη στον δρόμο να τσακώνεται πολύ εύκολα με κόσμο και με αφορμή που δεν δικαιολογεί ίσως τη συμπεριφορά του.Για την αναγνώστριά μας αυτό που θα ήθελα να προτείνω είναι να μιλήσει με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να μπορέσει να την κατευθύνει σωστά. Υπάρχει μια γραμμή για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης και λειτουργεί από τη γενική γραμματεία ισότητας των φύλων. Το νούμερο είναι το 15900 και η υποστήριξη είναι 24ωρη και οι ειδικοί μπορούν να τη βοηθήσουν.http://www.boro.gr