Τί είναι η προστατίτιδα


Τί είναι η προστατίτιδα

Τί είναι η προστατίτιδα

Αφορά φλεγμονή του προστάτη και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.
Η προστατίτιδα χωρίζεται σε υποκατηγορίες ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί και το χρόνο προσβολής:
•Οξεία βακτηριακή
•Χρόνια βακτηριακή
•Mη βακτηριακή
1) Οξεία βακτηριακή

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Ξεκινάει με υψηλό πυρετό και ρίγος, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, καθώς και μεγάλη κόπωση. Επίσης είναι δυνατόν να αναφέρεται πόνος στη βάση του πέους και πίσω από το όσχεο, καθώς και χαμηλά στην πλάτη. Κατά την πορεία της νόσου ο προστάτης διογκώνεται, λόγω της φλεγμονής, και σιγά σιγά δυσκολεύει η ούρηση με αποτέλεσμα σε ακραίες περιπτώσεις τα ουρά να μην περνούν καθόλου.

Πώς ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση

Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από προστατίτιδα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας. Κατά την επίσκεψη θα εξεταστεί ο προστάτης, και θα ληφθεί δείγμα ούρων για καλλιέργεια (ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός).

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ο συνδυασμός τριμεθοπρίμης – σουλφαμεθοξαζόλης ή μια φθοριοκινολόνη έχει πολύ καλά αποτελέσματα εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες λήψης των φαρμάκων από το γιατρό σας. Θα μπορείτε ακόμα να λαμβάνετε αναλγητικά να κάνετε ανακουφιστικά ζεστά μπάνια και να πίνετε πολύ νερό για βοηθήσετε στην αποβολή των μικροοργανισμών.
2) Χρόνια βακτηριακή

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Πρόκειται για λοίμωξη που εμφανίζεται σε μεγαλύτερους άνδρες ή μετά από μια οξεία προστατίτιδα. Οφείλεται σε βακτήρια και είναι ήπιας συμπτωματολογίας. Πρακτικά δεν εμφανίζεται πυρετός αλλά συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, πόνος στην πλάτη ή στο ορθό, αιφνίδια συχνοουρία, αίσθημα βάρους στους ορχείς και πόνος μετά την εκσπερμάτιση που μπορεί να περιέχει αίμα. Πρακτικά, τα συμπτώματα μπορεί να αυξάνονται και να μειώνονται η να είναι τόσο ήπια που πολύ συχνά ο άνδρας να μην γνωρίζει ότι πάσχει.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Με τον ίδιο τρόπο όπως και στην οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Πώς γίνεται θεραπεία

Mε τον ίδιο συνδυασμό φαρμάκων και υποβοηθητικών συμβουλών, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα 1-3 μηνών.
3) Mη βακτηριακή
Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της χρόνιας βακτηριακής αν και εδώ δεν υπάρχουν υπεύθυνα βακτήρια και επομένως δε χρειάζονται και αντιβιοτικά. Η διάγνωση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τρόπους ανακούφισης από τον πόνο με ζεστά μπάνια, μαλάξεις του προστάτη από το γιατρό για να κενωθεί ο προστάτης ή συχνή εκσπερμάτιση. Τα αναλγητικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως και τα αντιχολινεργικά που βοηθούν μειώνοντας τις συσπάσεις του προστάτη.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου