Τί είναι η ρήξη τένοντος

Τί είναι η ρήξη τένοντος

Η ρήξη τένοντος είναι το κόψιμο της ινώδους ταινίας που ενώνει το μυ με το οστό, η οποία ονομάζεται τένοντας.

Ποιός είναι ο μηχανισμός

Η ρήξη τένοντα μπορεί να συμβεί, όταν ο μυς στον οποίο ανήκει συσπαστεί έντονα και απότομα, συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας (σπορ, ανύψωση αντικειμένων). Οι αθλητές είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ρήξη τένοντος μπορεί να επέλθει επίσης μετά από ένα βαθύ κόψιμο, ή μετά από κάταγμα. Σε χρόνιες νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι δυνατόν η ρήξη να επέλθει αυτόματα.
Οι τένοντες των άκρων και κυρίως ο Αχίλλειος τένοντας, είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη από τους τένοντες άλλων περιοχών. Κάποια αντιβιοτικά, όπως οι κινολόνες, αλλά και οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών στην περιοχή, μπορεί να προδιαθέσουν σε ρήξη του Αχιλλείου.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Συνήθως θα νιώσει κανείς διαξιφιστικό πόνο, και μετά η κίνηση της περιοχής είναι προβληματική. Συνυπάρχει και οίδημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τον ορθοπαιδικό, από τα συμπτώματα και από την εξέταση. Στη ρήξη του Αχιλλείου, μπορεί κανείς να ψηλαφήσει το κενό που σχηματίζεται ανάμεσα στα δύο μέρη του ρηχθέντος τένοντος.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για να ελέγξει τον πόνο και τη φλεγμονή. Στην περίπτωση του Αχιλλείου τένοντος χρειάζεται χειρουργείο για να συρραφούν τα δύο πέταλα. Μετά ο τένοντας ακινητοποιείται με ειδικούς νάρθηκες, αρχικά με τη φτέρνα προς τα πάνω και τα δάκτυλα προς τα κάτω, για να μην υφίσταται έλξη ο τένοντας, και στη συνέχεια το πόδι ευθειάζεται σταδιακά, με διαδοχικές αλλαγές του νάρθηκα. Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσει κανείς πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Η πλήρης αποκατάσταση ενός τέτοιου τραυματισμού μπορεί να χρειαστεί από 4 μέχρι 12 μήνες.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου