Τί είναι το σπαστικό ραιβόκρανο

Τί είναι το σπαστικό ραιβόκρανο

Σπαστικό ραιβόκρανο χαρακτηρίζεται η ακούσια σύσπαση των μυών της περιοχής του αυχένα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό περιορισμό στις κινήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ενώ το κεφάλι βρίσκεται σε αφύσικη θέση.
Ο μυϊκός σπασμός μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προς τα εμπρός, προς τα πίσω, στο πλάι. Οι κινήσεις μπορεί να είναι συνεχείς (σταθερές) ή με τινάγματα. Αποτέλεσμα αυτών των σπασμωδικών κινήσεων ή του τραυματισμού των νεύρων της περιοχής είναι οξύς πόνος και κακουχία.
 Ποιός είναι ο μηχανισμός
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σπαστικό ραιβόκρανο προκαλείται από δυσλειτουργία των βασικών γαγγλίων, κατασκευών που βρίσκονται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των κινήσεων. Που οφείλεται αυτή δυσλειτουργία είναι άγνωστο αλλά φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο η ντοπαμίνη. Με αυτό το μηχανισμό, προκαλείται και ραιβόκρανο από κάποια φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως τα αντιψυχωτικά.
Σε άλλες περιπτώσεις έχει προηγηθεί τραυματισμός. Ένας δύσκολος τοκετός με τραυματισμό των μυών του λαιμού ή κακή τοποθέτηση του εμβρύου μέσα στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της κατάστασης σε νεογέννητα. Σε παιδιά οι πρησμένοι λεμφαδένες στα πλαίσια λοίμωξης μπορεί να πιέζουν νεύρα και μύες της περιοχής με αποτέλεσμα εμφάνιση ραιβόκρανου.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Οξύς πονος και κακουχία, ανώμαλη στάση της κεφαλής και μειωμένη λειτουργικότητα της περιοχής.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Στα νεογέννητα, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί πολύ με την φυσιοθεραπεία. Σε ενήλικες και σε μεγαλύτερα παιδιά, παυσίπονα, εφαρμογή θερμότητας τοπικά, μαλάξεις και η χρήση κολάρου μπορεί να βοηθήσουν να λυθεί τελικά ο σπασμός. Αν μετά από λίγες μέρες τα μέτρα αυτά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά, μπορεί να χορηγηθεί ένεση στο μυ με βουτιλινική τοξίνη. Αν αίτιο είναι τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το φάρμακο αυτό και ένα δεύτερο που βοηθά στην αντιμετώπιση των εκδηλώσεων από τους μύες.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου