Τί είναι το προλακτίνωμα

Τί είναι το προλακτίνωμα

Το προλακτίνωμα είναι ένας μη καρκινικός όγκος της υπόφυσης που προκαλεί υπερβολική έκκριση προλακτίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τη γονιμότητα και την παραγωγή γάλακτος από το μαστό. Η προλακτίνη, παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των μαστών και την παραγωγή γάλακτος στις γυναίκες. Τα επίπεδα της προλακτίνης στις γυναίκες αυξάνονται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη, υπερβολική όμως ποσότητα της ορμόνης μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.

Ποιά είναι η συχνότητα εμφάνισης του προλακτινώματος

Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Ποιά είναι τα αίτια για το προλακτίνωμα

Είναι άγνωστοι οι λόγοι που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτού του όγκου της υπόφυσης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει το προλακτίνωμα

Το προλακτίνωμα συνήθως αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.
Στους άνδρες εμφανίζονται:
• Στυτική δυσλειτουργία
• Μεγέθυνση των μαστών
Και τα δύο φύλα μπορεί να εμφανίσουν:
• Εκροή υγρού από τις θηλές των μαστών
• Μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον
Ένας όγκος που παραμένει αθεράπευτος μπορεί να αυξηθεί αρκετά, ώστε να πιέζει τις γύρω περιοχές του εγκεφάλου και να προκαλέσει πονοκεφάλους, μειωμένη όραση ή ανεπάρκεια της υπόφυσης.

Ποιά είναι η θεραπεία για το προλακτίνωμα

Αρχικά η γενική εξέταση αίματος θα μας δείξει αν η προλακτίνη είναι αυξημένη. Αν τα επίπεδά της είναι υψηλά, θα πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία για την αναζήτηση όγκου της υπόφυσης. Αν βρεθεί κάποιος όγκος, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για τη μείωση της έκκρισης προλακτίνης. Στην περίπτωση που η φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι επιτυχής, χειρουργική θεραπεία ή ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για την καταστροφή του όγκου.

Ποιά είναι η πρόγνωση του προλακτινώματος

Η φαρμακευτική θεραπεία έχει αποτέλεσμα σε περισσότερες περιπτώσεις. Η χειρουργική αντιμετώπιση ή η ακτινοθεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματικές επίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί ξανά και η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου