Τί είναι και πώς προκαλούνται οι πολύποδες φωνητικών χορδών

Τί είναι και πώς προκαλούνται οι πολύποδες φωνητικών χορδών

πολύποδες φωνητικών χορδών είναι μικρά εξογκώματα που αναπτύσσονται στο βλενογόννο που καλύπτει τις φωνητικές χορδές. Μπορεί να αναπτύσσονται σε όλο το μήκος των φωνητικών χορδών ή σε κάποιο σημείο και καθώς μεγαλώνουν προσλαμβάνουν στρογγυλό σχήμα. Μπορεί να προκληθούν από κάποια χρόνια αλλεργική αντίδραση ή από την εισπνοή διαφόρων ερεθιστικών ουσιών όπως ο καπνός των τσιγάρων ή ο καπνός βιομηχανιών.


Ποιά είναι τα συμπτώματα

Οι ασθενείς που φέρουν πολύποδες φωνητικών χορδών συνήθως εμφανίζουν αλλαγές στην ποιότητα της φωνής τους. Ο ασθενής παραπονείται ότι καταβάλει προσπάθεια για να μιλήσει και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αισθάνεται φωνητική κόπωση. Ο πολύποδες κάνουν τη φωνή από ήπια έως έντονα βραχνή, ανάλογα με το μέγεθος και τη σύσταση τους. Το βράχνιασμα μπορεί να επιμένει και να επιδεινώνεται με την πάροδο της ημέρας. Η εξέταση από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο είναι εκείνη που θα θέσει τη διάγνωση.

Ποιά είναι η θεραπεία

Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών, αν εντοπισθούν στα αρχικά τους στάδια, μπορεί να υποχωρήσουν με φάρμακα ή λογοθεραπεία. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή ερεθιστικών ουσιών. Η χορήγηση κορτικοστεροειδων μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Αν ο πολύποδας δεν υποχωρεί με τους παραπάνω τρόπους, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική αφαίρεση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου