Ραβδομυόλυση

Ραβδομυόλυση
Το σύνδρομο της ραβδομυόλυσης περιλαμβάνει ένα σύνολο κλινικών συμπτωμάτων που οφείλονται στη λύση της συνέχειας της μεμβράνης των κυττάρων του μυϊκού ιστού και στην απελευθέρωση του περιεχομένου τους στην κυκλοφορία.

Αίτια ραβδομυόλυσης

Τα αίτια της ραβδομυόλυσης διαχωρίζονται σε κληρονομικά που περιλαμβάνουν διάφορες γενετικές δυσλειτουργίες και επίκτητα. Στα επίκτητα αίτια περιλαμβάνονται τραυματικά αίτια όπως η έντονη μυϊκή άσκηση ή ο άμεσος μυικός τραυματισμός (π.χ. εγκαύματα, ηλεκτρικό shock και άλλα) και μη τραυματικά αίτια. Στα τελευταία ανήκουν η βλάβη λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης του μυϊκού ιστού, η χρήση διαφόρων φαρμάκων (π.χ. στατίνες, κορτικοστεροειδή, φιμπράτες), τοξίνες, η θερμική καταπληξία, ηλεκτρολυτικές και μεταβολικές διαταραχές.

Ποιά είναι η κλινική εικόνα της ραβδομυόλυσης

Η ραβδομυόλυση συνοδεύεται από μυϊκό πόνο ο οποίος όμως μπορεί και να απουσιάζει, αδυναμία και ούρα καστανέρυθρου χρώματος. Το χρώμα αυτό των ούρων οφείλεται σε ένα από τα συστατικά των μυϊκών κυττάρων που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία, τη μυοσφαιρίνη. Στις σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρατηρηθούν γενικευμένα συμπτώματα όπως πυρετός, ταχυκαρδία, κακουχία και ναυτία. Η ραβδομυόλυση συνοδεύεται από κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραβδομυόλυσης

H κλινική εικόνα θέτει την υποψία του συνδρόμου. Η εργαστηριακή διάγνωση βασίζεται στην ανίχνευση στο αίμα και στα ούρα των ουσιών που απελευθερώνονται από τη λύση των μυϊκών κυττάρων στην κυκλοφορία.

Ποιά είναι η θεραπεία της ραβδομυόλυσης

Η θεραπεία της ραβδομυόλυσης στηρίζεται στην ενυδάτωση του ασθενούς και τη ρύθμιση των ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Σε ακραίες περιπτώσεις βλάβης των νεφρών μπορεί να απαιτηθεί αιμοκάθαρση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου