Τί είναι πυλωρική στένωση

Τί είναι πυλωρική στένωση

Η πυλωρική στένωση είναι μία στένωση του πυλωρού (στόμιο που οδηγεί από το στομάχι στο λεπτό έντερο) και είναι μία μη συνήθης πάθηση, η οποία εμφανίζεται στα μωρά που είναι μικρότερα των 2 μηνών. Ο πυλωρός έχει υποστεί οξεία στένωση και επιτρέπει μόνο σε μία μικρή ποσότητα τροφής να εισέλθει στο λεπτό έντερο, ενώ το υπόλοιπο της τροφής βγαίνει με εμετό.

 Ποιά είναι τα αίτια

Ο μυς που περιβάλλει τον πυλωρό, το τελικό τμήμα του στομάχου, είναι τόσο παχύς που δεν επιτρέπει τη δίοδο της τροφής προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.

 Ποιά είναι τα συμπτώματα της πυλωρικής στένωσης

Τα κύρια συμπτώματα της πυλωρικής στένωσης εμφανίζονται όταν το βρέφος είναι μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων και είναι επίμονος εμετός (εμετός ο οποίος βγαίνει με φόρα και πετάγεται σε απόσταση από το μωρό). Χαρακτηριστικό είναι ότι το μωρό επειδή πεινάει δέχεται να ξαναφάει αμέσως μετά τον εμετό. Επίσης παρατηρείται απώλεια ή στασιμότητα βάρους, μειωμένη συχνότητα αφόδευσης και καθώς οι εμετοί συνεχίζονται σημεία ηλεκτρολυτικών διαταραχών και αφυδάτωσης.

 Ποιά είναι η θεραπεία

Η πυλωρική στένωση διορθώνεται χειρουργικά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε την ανάγκη αναζωογόνησης με υγρά και ηλεκτρολύτες του μικρού ασθενούς για όσο διάστημα χρειαστεί προεγχειρητικά. Η επέμβαση ονομάζεται πυλωρομυοτομή και έχει σκοπό την δημιουργία διόδου για να περνά η τροφή προς το λεπτό έντερο.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου