Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση στην οποία οι ωοθήκες φέρουν πολλές μικρές κύστεις γεμάτες με υγρό, ενώ υπάρχουν και ορμονικές διαταραχές (κυρίως αυξημένη τεστοστερόνη). Η ορμονική διαταραχή οδηγεί σε μειωμένη ωορρηξία και μειωμένη γονιμότητα καθώς και σε αύξηση της τρίχωσης του σώματος. Είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα καθώς αφορά το 5-10% του πληθυσμού.

 Ποιά είναι τα αίτια

Δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά τα τελευταία χρόνια ερευνάται η σχέση της διαταραχής με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε υπερπαραγωγή ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης η οποία διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών.

 Ποιά είναι τα συμπτώματα

Αραιομηνόρροια και αμηνόρροια (έμμηνος ρύση σε αραιά χρονικά διαστήματα ή απούσα), παχυσαρκία, υπερτρίχωση και ακμή είναι τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί διαβήτης ή υπέρταση. Τα συμπτώματα σπάνια υπάρχουν όλα μαζί στην ίδια γυναίκα.

 Πώς γίνεται η διάγνωση

Μέτρηση των ορμονών στο αίμα και υπέρηχος ωοθηκών για να απεικονιστούν οι κύστεις.

 Ποιά είναι η θεραπεία

Η θεραπεία των πολυκυστικων ωοθηκών εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και αν η γυναίκα θέλει να συλλάβει ή όχι. Υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν τη γονιμότητα ενώ αν δε βοηθήσουν μπορεί η γυναίκα να στραφεί στην τεχνητή γονιμοποίηση. Αν η γυναίκα δε θέλει παιδιά μπορεί να λάβει αντισυλληπτικό χάπι που θα ρυθμίσει την ακανόνιστη έμμηνο ρύση. Αν είναι υπέρβαρη μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμό και η απώλεια βάρους. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη. Η υπερτρίχωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηλεκτρόλυση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου