Τί είναι η ποικιλόχρους πυτιρίαση

Τί είναι η ποικιλόχρους πυτιρίαση

H ποικιλόχρους πυτιρίαση είναι μία μορφή λοίμωξης του δέρματος από κάποιον ζυμομύκητα. Πρόκειται για μια δερματοπάθεια που είναι αρκετά συνηθισμένη στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες. Ο μικροοργανισμός που προκαλεί τη νόσο έχει το μάλλον αστείο όνομα Malassezia furfur και έχει τη τάση να αναπτύσσεται ευκολότερα σε θερμό, υγρό και λιπαρό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό εξηγεί τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου το καλοκαίρι.

Ποιά είναι η κλινική εικόνα της ποικιλόχρους πυτιρίασης

H ποικιλόχρους πυτιρίαση προκαλεί την εμφάνιση στο δέρμα καφεοειδών κηλίδων που το μέγεθος τους αυξάνει αργά. Όταν ο ασθενής εκτίθεται στον ήλιο, οι κηλίδες αυτές εμφανίζονται αποχρωματισμένες σε σχέση με το γύρω μαυρισμένο δέρμα, καθώς ο μύκητας μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία και ταυτόχρονα αναστέλλει τη σύνθεση της μαλενίνης από το δέρμα.

Ποιά είναι η θεραπεία της ποικιλόχρους πυτιρίασης

H θεραπεία της ποικιλόχρους πυτιρίασης είναι απλή και γίνεται με τη χρήση τοπικών παραγόντων όπως είναι οι αντιμυκητιασικές κρέμες και το σαμπουάν θειούχου σεληνίου. Σπάνια, σε πολύ εκεταμένη προσβολή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιμυκητιασικά χάπια. Αν και ο ίδιος ο μύκητας θεραπεύεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι χρωματικές αλλοιώσεις που τον συνοδεύουν παραμένουν για πολύ καιρό. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής της ποικιλόχρους πυτιρίασης.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου