Τί είναι η πορφύρα Henoch-Schonlein

Τί είναι η πορφύρα Henoch-Schonlein

Τί είναι η πορφύρα Henoch-Schonlein

Πρόκειται για φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων, των νεφρών και των αρθρώσεων, που προκαλείται από ανώμαλη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Ο παράγοντας που πυροδοτεί την πορφύρα Henoch-Schonlein είναι άγνωστος, αν και μερικές φορές έπεται μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως το κοινό κρυολόγημα. Είναι συχνότερη σε ηλικίες 2 έως 8 ετών και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια.

 Ποιά είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πορφύρας Henoch-Schonlein εγκαθίστανται σε μερικές ημέρες και περιλαμβάνουν:
Πολυάριθμα ψηλαφητά πορφυρά εξανθήματα, που τυπικά εμφανίζονται στους γλουτούς και τα πόδια, και μερικές φορές στα πέλματα.
Περιοδικά επεισόδια κοιλιακού άλγους, συχνά συνοδευόμενα από εμετό.
Επώδυνες, οιδηματώδεις αρθρώσεις, συχνότερα στους αστραγάλους και τα γόνατα.
Αιματουρία λόγω της νεφρικής προσβολής, που δε φαίνεται με γυμνό μάτι. Σπάνια οδηγεί σε σπειραματονεφρίτιδα ή σοβαρή νεφρική βλάβη.
Σπάνια, σε φλεγμονή του εντέρου, μπορεί να εμφανιστεί εγκολεασμός.

 Ποιά είναι η πρόγνωση και η θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την πορφύρα Henoch-Schonlein. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες. Συνιστάται ανάπαυση και χορηγούνται ήπια αναλγητικά για τον πόνο των αρθρώσεων και της κοιλιάς, όπως παρακεταμόλη. Αν το κοιλιακό άλγος είναι πολύ σοβαρό μπορεί να χορηγηθούν κορτικοστεροειδή. Σε περίπτωση εμφάνισης αιματουρίας, πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος των ούρων μέχρι πλήρους εξαφάνισης αίματος ή πρωτεϊνών. Συχνά, αυτός ο έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται ως και 2 χρόνια μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου