Είδη στοματίτιδας

Είδη στοματίτιδας

Στην αφθώδη στοματίτιδα το παιδί παρουσιάζει έλκη (άφθες) στο στόμα, στην εσωτερική επιφάνεια από τα μάγουλα, τα χείλη, το λαιμό και τη γλώσσα. Περίπου ένα στα πέντε παιδιά εμφανίζει στοματίτιδα. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη.Υπάρχουν όμως διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση της στοματίτιδας όπως η έλλειψη βιταμίνης Β12 και φιλικού οξέος, τροφικές αλλεργίες και το μειωμένο αμυντικό σύστημα.Η μυκητιασική στοματίτιδα στα νεογέννητα και βρέφη είναι ένα συχνό φαινόμενο. Οφείλεται στο μύκητα Candina Albicans. Παρουσιάζεται κυρίως στα βρέφη που παίρνουν γάλα με το μπιμπερό, όταν αυτά δεν αποστειρώνονται καλά. Μπορεί να παρατηρηθεί και σε μωρά που πήραν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιβιοτική αγωγή.

 Ποιά είναι τα συμπτώματα

Στην αφθώδη στοματίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί μια μεγάλη πληγή (1-2 εκατοστά) ή πολλές μικρές πληγές. Στην αρχή εμφανίζεται σαν μια κόκκινη κηλίδα που πονά και στη συνέχεια φουσκώνει και σπάζει και μένει το έλκος που συνήθως έχει λευκό χρώμα με την περιφέρεια του να είναι κόκκινη.
Στη μυκητιασική στοματίτιδα οι βλάβες ξεκινούν σαν κατά τόπους μικρές, λευκές πλάκες στη γλώσσα και το βλεννογόνο του στόματος, που επεκτείνονται . Οι πλάκες δύσκολα αποκολλώνται με το γλωσσοπίεστρο και αφήνουν μια φλεγμονώδη βλάβη, επώδυνη, που μπορεί να αιμορραγεί. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη σίτιση.

 Ποιά είναι η θεραπεία

Στην αφθώδη στοματίτιδα δεν δίδονται φάρμακα για θεραπεία, παρά μονό τοπικά για να απαλύνουν το πόνο.Η θεραπεία της μυκητιασικης στοματίτιδας είναι πολύ εύκολη και γίνεται με ειδικές αλοιφές ή σταγόνες που περιέχουν αντιμυκητιασικά φάρμακα.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου