Πώς χορεύει ο σκελετός σας; Ενα ειδικό πρόγραμμα δείχνει τις «εσωτερικές» συνέπειες της κίνησης υποδεικνύοντας ποια σημεία μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στο μέλλον



Ακούγεται μακάβριο, όπως όμως μπορείτε να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια στο βίντεο είναι τελικά χαριτωμένο. Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο, για τους γιατρούς και όχι μόνο. Η απεικόνιση του σκελετού μιας μπαλαρίνας ενώ αυτή χορεύει προσφέρει στους ειδικούς έναν μοναδικό τρόπο να εντοπίσουν τα σημεία του σώματός της που«στρεσάρονται» περισσότερο και είναι πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς και μελλοντικά προβλήματα. Το εγχείρημα βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο και είναι αρκετά δαπανηρό και χρονοβόρο ώστε να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα. Φιλοδοξία των δημιουργών του προγράμματος είναι ωστόσο να περάσουν γρήγορα σε μια ευρύτερη εφαρμογή: εκτός από τους χορευτές, επόμενος στόχος είναι οι αθλητές, με πρώτους τους ποδοσφαιριστές.
Ζωντανό μοντέλο απεικόνισης
Το «ζωντανό» μοντέλο των εσωτερικών ιστών χορευτριών ενώ αυτές χορεύουν παρουσιάστηκε από τη Νάντια Μανιενά-Ταλμάν, επιστήμονα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση των Επιστημών (American Association for the Advancement of Sciences - AAAS). Οπως ανέφερε η ερευνήτρια, αυτού του είδους οι απεικονίσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προσδιορίσουν τα αίτια που προκαλούν προβλήματα στις αρθρώσεις και να προβλέψουν τις φθορές που θα προκύψουν στο σώμα των χορευτριών στο μέλλον.Η κυρία Μανιενά-Ταλμάν και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν τη μελέτη τους με μπαλαρίνες επειδή συχνά οι γυναίκες που ασχολούνται επαγγελματικά με το μπαλέτο εμφανίζουν προβλήματα στα ισχία. Τα μοντέλα, όπως εξήγησε, είναι... αυστηρά προσωπικά. «Δημιουργούμε μια αναλογία ανάμεσα στο σώμα της μπαλαρίνας, στα οστά της και σε κάθε κίνηση που αυτή κάνει» είπε. «Είναι σαν να ήμασταν διαφανείς και να μπορούσαμε να δούμε τον εαυτό μας σε κίνηση σε οποιαδήποτε στιγμή» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μοντέλα του είδους, τα οποία προσφέρουν «κινούμενη» και σε τρεις διαστάσεις απεικόνιση, είναι πολύ πιο κατατοπιστικά από τις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους γιατρούς για τη διάγνωση των προβλημάτων στις αρθρώσεις, καθώς οι τελευταίες παρουσιάζουν μια περιορισμένη, επίπεδη απεικόνιση του πάσχοντος σημείου σε «φέτες».
MRI και αισθητήρες κίνησης
Οι ερευνητές «πέρασαν» τις χορεύτριες από τον μαγνητικό τομογράφο αλλά παράλληλα ζήτησαν σε έξι από αυτές να εκτελέσουν ορισμένες χαρακτηριστικές χορευτικές κινήσεις ενώ φορούσαν ειδικά κοστούμια με αισθητήρες κίνησης. Συνδυάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες με τα δεδομένα που έστελναν στον υπολογιστή οι αισθητήρες κατόρθωσαν να «ζωντανέψουν» τις εικόνες των οστών δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο κινούμενο μοντέλο του σκελετού της κάθε μπαλαρίνας το οποίο ακολουθεί απόλυτα τις πραγματικές κινήσεις της.
Παράλληλα ανέπτυξαν ειδικούς αλγορίθμους οι οποίοι υπολογίζουν πόσο στρες δέχεται κάθε σημείο του σώματος υποδεικνύοντας τα σημεία που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα στο μέλλον. Οπως μάλιστα ανέφερε η κυρία Μανιενά-Ταλμάν, γιατροί οι οποίοι μελέτησαν τις υποδείξεις των εικονικών μοντέλων σχετικά με το ποιες χορευτικές κινήσεις προκαλούν παραμορφώσεις στους χόνδρους μπόρεσαν να εξαγάγουν συμπεράσματα για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα έπρεπε να υιοθετηθούν προκειμένου να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα.
Προς το παρόν η «συναρμολόγηση» ενός μοντέλου απαιτεί περίπου μία εβδομάδα - γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το κόστος και η διάρκεια της διαδικασίας είναι μάλλον απαγορευτικά για έναν μέσο ασθενή. Στο επόμενο στάδιο οι ερευνητές σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη νέα τεχνική για να διερευνήσουν τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών στα γόνατα. Απώτερος στόχος όμως είναι η διεύρυνσή του τόσο ως προς την εφαρμογή όσο και ως προς την «ανάλυση». Η κυρία Μανιενά-Ταλμάν ανέφερε στον «New Scientist» ότι ελπίζει πως στο εγγύς μέλλον θα αποτελεί μια πρώτης γραμμής διαγνωστική μέθοδο προσθέτοντας: «Το να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργούμε ανά πάσα στιγμή, αυτό είναι το μεγάλο όραμα».Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 27 Φεβρουαρίου 2014http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου