Τί είναι η ρινίτιδα

Τί είναι η ρινίτιδα

Η ρινίτιδα είναι φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία προκαλείται από αλλεργίες ή άλλους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι αλλαγές της θερμοκρασίας, η άσκηση ή η συναισθηματική φόρτιση.
Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από κνησμό (φαγούρα), ρινική καταρροή, πταρμό και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης). Δευτερεύοντα συμπτώματα είναι η αίσθηση των βουλωμένων αυτιών, ο ερεθισμός των ματιών, ο βήχας, το αίσθημα κόπωσης λόγω χαμένου ύπνου και ο πονοκέφαλος.

Ποιοί τύποι ρινίτιδας υπάρχουν

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρινίτιδας:
• Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συνήθως προκαλείται από τη γύρη των φυτών. Οι ευαισθητοποιημένοι ασθενείς έχουν κυρίως συμπτώματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, δηλαδή άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ή σε κάποιες περιπτώσεις το φθινόπωρο.
• Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, κατά την οποία παρουσιάζονται συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συχνά οφείλεται σε αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων.
• Η μη-αλλεργική ρινίτιδα, η οποία συμβαίνει σε ασθενείς στους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αλλεργική αιτιολογία.

Πόσο σοβαρή είναι η ρινίτιδα

Η ρινίτιδα δεν είναι ασθένεια απειλητική για τη ζωή, όμως προκαλεί στους ασθενείς δυσφορία ή ενόχληση. Σε ορισμένους ασθενείς η ρινίτιδα συνυπάρχει με το άσθμα και γι’ αυτό το λόγο οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή.

Πότε εμφανίζεται η ρινίτιδα

Εξαρτάται από τον τύπο της ρινίτιδας. Τα συμπτώματα μπορεί να συμβαίνουν μόνο ορισμένες φορές τον χρόνο, όπως στην εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, ή όλο τον χρόνο αν υπάρχει χρόνια ρινίτιδα.

Πώς θεραπεύεται η ρινίτιδα

Η ρινίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η οποία προλαμβάνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Οι κατηγορίες των φαρμάκων που συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας είναι:
• Τα αντιισταμινικά τα οποία εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι ουσία η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης και είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση αρκετών συμπτώματων, όπως ρινική συμφόρηση και ρινική καταρροή.
• Τα αντιφλεγμονώδη, όπως τα ενδορρινικά κορτικοστεροειδή τα οποία συνήθως χορηγούνται με τη μορφή sprays. Δρουν παρεμποδίζοντας τη δημιουργία φλεγμονής και είναι τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο όλων των συμπτωμάτων της ρινίτιδας.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου