Τί είναι το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου

Τί είναι το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την κοτύλη, μία κοίλανση των οστών της λεκάνης, και από την κεφαλή του μηριαίου, μια σφαιρική διόγκωση του μηριαίου οστού, η οποία εφαρμόζει φυσιολογικά στην κοτύλη. Σε μερικές περιπτώσεις, η εφαρμογή της κεφαλής του μηριαίου με τη κοτύλης δε γίνεται σωστά, επειδή υπάρχει μια κατασκευαστική ανωμαλία (δυσπλασία), με αποτέλεσμα να υπάρχει αστάθεια και να εξαρθρώνεται το ισχίο. Αυτό, αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.

 Πού οφείλεται

Δεν είναι σαφή τα αίτια που προκαλούν συγγενές εξάρθρημα ισχύου, όμως φαίνεται να σχετίζονται διάφοροι παράγοντες. Εμφανίζεται συχνότερα στη λευκή φυλή, υπάρχει γενετική προδιάθεση και αφορά ως επί το πλείστον κορίτσια. Ενώ παίζουν ρόλο και παράγοντες που αφορούν την κύηση και τον τοκετό.

 Πώς εκδηλώνεται

Συχνά είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ακόμη και ο παιδίατρος, αν ένα νεογνό έχει συγγενές εξάρθρημα ισχίου. Θα εξετάσει τα ισχία και αν από την εξέταση υποψιαστεί ότι μπορεί να υπάρχει συγγενές εξάρθρημα, θα παρακολουθεί στενά το νεογνό, για να ελέγξει αν υποχωρούν οι ενδείξεις με την πάροδο του χρόνου, αφού στα πιο πολλά νεογνά, το πρόβλημα είναι παροδικό και οφείλεται στην ανωριμότητα του μυοσκελετικού συστήματος. Αν όμως οι ενδείξεις επιμένουν, θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με υπερηχογράφημα των ισχίων, ούτως ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπευτική παρέμβαση. Αν δε γίνουν όλα αυτά μέσα στους πρώτες μήνες της ζωής, είναι πιθανό να παραμείνει εξαρθρωμένο το ισχίο σε λάθος θέση και το παιδί μελλοντικά να μην μπορεί να περπατήσει.

 Πώς αντιμετωπίζεται το συγγενές εξάρθρημα ισχύου

Το συγγενές εξάρθρημα ισχύου αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση ειδικών ναρθήκων, όπως ο κηδεμόνας Pavlik, που διατηρεί το ισχίο σε απαγωγή, δηλαδή με τα πόδια ανοιχτά και σε κάμψη, σε στάση σαν βατραχάκι. Αυτό βοηθά να παραμένει στη σωστή θέση η κεφαλή του μηριαίου στην κοτύλη. Όταν μεγαλώσει το παιδί, δε θα αντιμετωπίζει πια κανένα πρόβλημα, γιατί η άρθρωση θα έχει εφαρμόσει στη σωστή θέση. Σε πολύ ήπιες περιπτώσεις, η τοποθέτηση διπλής ή τριπλής πάνας είναι αρκετή για να διατηρεί τα ισχία σε απαγωγή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κι ιδιαίτερα αν η διάγνωση καθυστερήσει, είναι δυνατόν να χρειαστεί χειρουργική ανάταξη του εξαρθρήματος από ειδικό παιδοορθοπαιδικό.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου