Τί είναι η στένωση νεφρικής αρτηρίας και τί προκαλεί

Τί είναι η στένωση νεφρικής αρτηρίας και τί προκαλεί

H στένωση νεφρικής αρτηρίας, δηλαδή του αγγείου εκείνου που παρέχει οξυγονωμένο αίμα στο νεφρό εμποδίζει την αιμάτωση του οργάνου. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω πάχυνσης του αρτηριακού τοιχώματος εξαιτίας μιας πάθησης που ονομάζεται ινομυϊκή δυσπλασία ενώ στους ηλικιωμένους μπορεί να εμφανιστεί λόγω της εναπόθεσης λίπους στα τοιχώματα της αρτηρίας. Η στένωση της νεφρικής αρτηρίας προκαλεί υπέρταση, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί και σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ναεπάρκεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Κατά την κλινική εξέταση, ο γιατρός είναι πιθανό να ακούσει ένα φύσημα στην περιοχή των νεφρών. Θα ακολουθήσει απεικονιστικός έλεγχος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει υπερηχογράφημα, μια ειδική ακτινογραφία νεφρών που ονομάζεται ενδοφλέβια πυελογραφία και αρτηριογραφία.

Ποιά είναι η θεραπεία

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της στένωσης της νεφρικής αρτηρίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η αιματική ροή, να ελεγχθεί καλύτερα η υπέρταση και να προληφθεί η νεφρική ανεπάρκεια. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος που καλείται ενδαυλική αγγειοπλαστική και κατά την οποία ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται στην αρτηρία και αυτή διανοίγεται με το φούσκωμα ενός μπαλονιού που βρίσκεται στην άκρη του. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της υπέρτασης.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου