Τί είναι η σκολίωση

Τί είναι η σκολίωση

Τί είναι η σκολίωση

Η σκολίωση είναι νόσος της σπονδυλικής στήλης και συνίσταται στην κυρτότητα της προς τα αριστερά ή δεξιά. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Ποιός είναι ο μηχανισμός

Η σπονδυλική στήλη δεν παρεκκλίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Αν τη δει κανείς από πίσω σχηματίζει μια ίσια κάθετη γραμμή. Ο λόγος για τον οποίο η σπονδυλική στήλη παρεκκλίνει στο πλάγιο επίπεδο είναι τις περισσότερες περιπτώσεις άγνωστος. Μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες αφού αρκετά συχνά παρατηρούνται οικογένειες που πολλά μέλη εμφανίζουν το πρόβλημα. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα εμφανίζεται από τη γέννηση (συγγενής σκολίωση).
Η δευτεροπαθής σκολίωση οφείλεται σε άλλες νόσους όπως στην αδυναμία των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη σε περίπτωση εγκεφαλικής παράλυσης ή πολιομυελίτιδας, η σε διαφορά μήκους των ποδιών οπότε αναπτύσσεται αντιρροπιστική σκολίωση. Πολύ σπάνια η σκολίωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα του μυϊκού σπασμού που ακολουθεί τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά με την εξαίρεση της συγγενούς σκολίωσης και της σκολίωσης εξαιτίας μυϊκού σπασμού. Πρόκειται για παρέκκλιση στο πλάγιο επίπεδο, και αφορούν κυρίως τη θωρακική και οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Είναι πιο φανερές όταν το άτομο σκύψει προς τα μπρος. Συχνά υπάρχει πόνος στη ράχη και ανώμαλος βηματισμός. Αν η σκολίωση είναι σοβαρή μπορεί να παραμορφωθεί ολόκληρος ο θωρακικός κλωβός με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης από το γιατρό

Ο γιατρός θα διαγνώσει τη σκολίωση από την επισκόπηση του ασθενή κατά το τεστ επίκυψης και την κλινική εξέταση. Στη συνέχεια θα ζητήσει να γίνει και η ακτινογραφία που επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της σκολίωσης

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα, γιατί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα χειροτερεύσει. Σε περίπτωση που οφείλεται σε κάτι διορθώσιμο, πρέπει να διορθωθεί η υποκείμενη αιτία. Π.χ. αν οφείλεται σε άνισα σκέλη, μπορεί να συνταγογραφηθούν ειδικά παπούτσια.
Αν το αίτιο είναι άγνωστο, και η σκολίωση πολύ μικρή, μπορεί να χρειάζεται μόνο έλεγχος που και που για να διαπιστωθεί η εξέλιξη της διαταραχής. Αν όμως η σκολίωση είναι μεγάλη ή εξελίσσεται ταχέως, τότε θα χρειαστούν και κηδεμόνες. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και διορθωτική επέμβαση (συνήθως μετά το πέρας της εφηβείας).http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου