Τί είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Τί είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια νόσος του δέρματος που εκδηλώνεται με περιοχές κόκκινου κνησμώδους δέρματος κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής το πρόσωπο και το στήθος. Είναι πιο κοινή σε παιδιά και σε εφήβους.

Από τί προκαλείται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι αγνώστου αιτιολογίας, αν και ενοχοποιείται από πολλούς μια ευαισθησία του οργανισμού στον μύκητα Malassezia furfur. Πάντως έχει την τάση να επιβαρύνεται σε ψυχοπιεστικές συνθήκες και κάποιο ρόλο φαίνεται επίσης να παίζουν γενετικοί, ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας

Χαρακτηρίζεται από ερυθρό, λεπιδωτό δέρμα με κιτρινωπές φολίδες. Στα νεογνά εμφανίζεται στο κεφαλάκι και είναι γνωστή ως νινίδα. Στα βρέφη μέχρι ενός έτους εκδηλώνεται στο τριχωτό της κεφαλής, στο μέτωπο, στα φρύδια, πίσω από τα αυτιά και στη βουβωνική χώρα. Στους ενήλικες εκδηλώνεται επιπλέον στο λαιμό, στο στήθος, στην πλάτη, και στις μασχάλες. Είναι ο μοναδικός τύπος δερματίτιδας που δεν υπάρχει κνησμός.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας

Η διάγνωση  της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας γίνεται από το δερματολόγο με παρατήρηση του δέρματος.

Ποιά είναι η θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας

Στα βρέφη συνήθως αυτοϊάται σε μερικούς μήνες αλλά η χρήση ενυδατικών κρεμών και ενίοτε ήπιων κορτικοειδών βοηθά. Το καθημερινό λούσιμο και βούρτσισμα βοηθούν στην απομάκρυνση των λεπιών, αλλά αν αυτά δεν ξεκολλάνε εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί λάδι στην επιδερμίδα. Για τη θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στους ενήλικες χρησιμοποιούνται ειδικά σαμπουάν, κορτικοειδείς αλλά και αντιμυκητιασικές κρέμες.http://blog.nowdoctor.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου