Τί είναι η σπονδυλολίσθηση

Τί είναι η σπονδυλολίσθηση

Ένα από τα συνηθέστερα αίτια χαμηλής οσφυαλγίας των νέων ατόμων στην εποχή μας και κυρίως όσων ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες, είναι η σπονδυλολίσθηση. Πρόκειται για την κατάσταση που ένας σπόνδυλος γλιστρά προς τα εμπρός και έτσι προβάλλει αν το συγκρίνουμε με τον αμέσως από κάτω σπόνδυλο. Συνήθως αφορά στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης.
 Ποιά είναι τα αίτια της σπονδυλολίσθησης
Μπορεί να είναι μια εκ γενετής κατάσταση αν και αυτό είναι πλέον υπό συζήτηση, καθώς τα ποσοστά της νόσου σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών είναι πρακτικά μηδενικά. Πιο συχνά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα κατάγματος από στρες σε αθλητές του κρίκετ και σε κωπηλάτες αλλά και σε οποιοδήποτε αθλούμενο, ακόμα και σε παιδιά. Σε ηλικιωμένες γυναίκες η πάθηση οφείλεται σε παθήσεις των αρθρώσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται και εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού και συνυπάρχει τότε συχνά οξύ κάταγμα των σπονδύλων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης

Πολλοί από τους πάσχοντες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, κάποιες φορές πόνος και δυσκαμψία μπορεί να υπάρχουν στην προσβεβλημένη περιοχή. Η πίεση των νεύρων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ισχιαλγία, μια κατάσταση στην οποία νιώθει κανείς πόνο στο κατώτερο σημείο της ράχης που επεκτείνεται προς ένα πόδι.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπου τα πρώτα ευρήματα εμφανίζονται κατά την 2η-3η εβδομάδα από την έναρξη της νόσου.
Με την ακτινογραφία εκτιμάται και ο βαθμός της σπονδυλολίσθησης ανάλογα με το ποσοστό του σπονδύλου που προβάλει προς τα εμπρός:
• Βαθμός 1:0–25%
•Βαθμός 2 : 25–50%
•Βαθμός 3 : 50–75%
•Βαθμός 4 : 75–100%
•Πάνω από 100%, τότε μιλάμε πλέον για σπονδυλόπτωση, που όλος ο σπόνδυλος έχει πέσει μπροστά από τον σπόνδυλο που τον συγκρατεί.
Πρωιμότερη διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με εξέταση σπινθηρογραφήματος οστών με ραδιενεργό τεχνήτιο.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της νόσου συνίσταται στην τοποθέτηση θερμοπλαστικού νάρθηκα στην μέση του ασθενούς, αυστηρή ανάπαυση και φυσιοθεραπεία για 3 εβδομάδες, μέχρι παρελεύσεως των συμπτωμάτων. Αργότερα, ο νάρθηκας γίνεται πιο λειτουργικός προκειμένου ο ασθενής να εργάζεται ή να αθλείται μετά την πάροδο 1½-3 μηνών. Τελικά, ο νάρθηκας αφαιρείται 6 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας και επέρχεται οριστική ύφεση των συμπτωμάτων σε ποσοστό 88-90%, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η σύγχρονη χορήγηση παυσίπονων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς και άλλα συντηρητικά μέτρα όπως π.χ. η καταπολέμηση της παχυσαρκίας.Στην εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση εφαρμόζεται επίσης χειρουργική θεραπεία, της οποίας τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι καλύτερα των συντηρητικών μέτρων.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου