Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Ελαιόλαδο και μικροφύκη

Ελαιόλαδο και μικροφύκη

Τι κοινό έχουν το ελαιόλαδο και τα μικροφύκη;
Αυτό εξετάζει η εκπομπή Futuris, στη νότια Ισπανία.

Περίπου 50 λίτρα πόσιμου νερού χρειάζονται για να καθαριστούν 100 κιλά ελιές, πριν μπουν στο άλεσμα για να παραχθεί ελαιόλαδο.   Το νερό που προκύπτει είναι οξειδωμένο και χρειάζεται μακρά, περίπλοκη και δαπανηρή επεξεργασία. Τώρα όμως οι ερευνητές θέλουν να καθαρίσουν το νερό με οικολογικό τρόπο και διαθέτουν ένα μυστικό όπλο, τα μικροφύκη. «Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα μικροφύκη απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν μέσα στο μολυσμένο νερό. Πρόκειται για ουσίες όπως νιτρικά, φωσφορικά και φαινολικές ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα μικροφύκη παρέχουν πράγματι βιολογικό καθαρισμό», εξηγεί ο χημικός μηχανικός της «Biot group» Μπενίτο Μογέδας. Επιστήμονες ενός ερευνητικού ευρωπαϊκού έργου έχουν εγκαταστήσει την πειραματική μονάδα, σε αγροτικό συνεταιρισμό στην επαρχία Κόρδοβα της Ισπανίας.
«Το 90% όλου του νερού που χρησιμοποιείται στα ελαιοτριβεία προορίζεται για το πλύσιμο των ελιών. Στόχος μας είναι η ανακύκλωση και της τελευταίας σταγόνας νερού, έτσι ώστε το νερό να αξιοποιείται εκ νέου», επισημαίνει η Αντόνια Μαρία Λορένθο Λόπεζ, χημικός μηχανικός και συντονίστρια προγράμματος της «Bioazul AlgatecII». Με ποιον τρόπο μπορούν τα μικροφύκη να καθαρίσουν το μολυσμένο νερό; Αυτό προσπαθούν να κατανοήσουν οι ερευνητές στο πολύχρωμο μικροβιολογικό εργαστήριο στη Γρανάδα της Ισπανίας.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν φωτισμό LED και προηγμένες μικροβιολογικές τεχνικές, προκειμένου να ανακαλύψουν τις ιδανικές συνθήκες, στις οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν τα μικροφύκη μέσα σε βιοαντιδραστήρες. «Γνωρίζουμε ήδη μία σειρά από στοιχεία. Η καλύτερη θερμοκρασία νερού είναι οι 27 βαθμοί. Η οξύτητα τότε του νερού είναι αρκετά ουδέτερη. Ξέρουμε ποια είναι η ιδανική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα. Γνωρίζουμε επίσης, ότι δεν μπορούμε να υπερβούμε μία ορισμένη ποσότητα οξυγόνου.
Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν τα μικροφύκη να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο μέσα στο νερό. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο, το φώσφορο και το κάλιο. Αυτές είναι οι παράμετροι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε στο εξής», τονίζει ο μικροβιολόγος της «Biot group» Αγκουστίν Λασερότ. «Μία από τις βασικές παραμέτρους που προσπαθούμε να καταλάβουμε, είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό.
Κάτι τέτοιο θα μας φέρει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης», υποστηρίζει ο χημικός μηχανικός της «Biot group» Μπενίτο Μογέδας. Ερευνητές και παραγωγοί μοιράζονται τον κοινό τελικό στόχο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ελαιολάδου. «Ένα αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση από το νερό της βρύσης και έτσι να εξοικονομήσουμε χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα προέκυπταν λιγότερα τοξικά απόβλητα και η παραγωγή ελαιολάδου θα είχε μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον», δηλώνει ο Αντόνιο Θιέλος Κάμπος, διευθύνων σύμβουλος της «Cooperativa Agrícola Nuestra Señora de los Desamparados». «Ο στόχος μας είναι να δώσουμε στους παραγωγούς ελαιολάδου χρήσιμο ανακυκλωμένο νερό, του οποίου η τιμή να είναι πάνω κάτω ίδια με το νερό της βρύσης ανά κυβικό μέτρο.   Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να πιστοποιήσουμε, ότι έχουμε βρει μία ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα», αναφέρει η χημικός μηχανικός Αντόνια Μαρία Λορένθο Λόπεζ.
Οι ερευνητές θα ήθελαν μέσα σε 5 χρόνια να δουν εγκατεστημένο το σύστημα ανακύκλωσης στα κτήματα με τα ελαιόδεντρα. ΠΗΓΗ: euronews.com