Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Τί είναι το Σύνδρομο Cushing

Τί είναι το Σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο Cushing είναι μία κατάσταση όπου υπάρχει περίσσεια κορτικοστεροειδικών ορμονών. Οι κορτικοστεροειδικές ορμόνες εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και τον έλεγχο της ισορροπίας του νερού, του άλατος και της αρτηριακής πίεσης.

 Πόσο συχνό είναι το Σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο Cushing εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Ποιά είναι τα αίτια του Συνδρόμου

Η πιο κοινή αιτία του συνδρόμου Cushing είναι η μακρόχρονη θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διάφορων φλεγμονωδών παθήσεων. Λιγότερο συχνή αιτία είναι κάποιος όγκος στα επινεφρίδια ή κάποιος όγκος στην υπόφυση. Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα, παράγουν ορμόνες που μιμούνται τις ορμόνες της υπόφυσης και μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία του συνδρόμου Cushing.

 Ποιά είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Cushing

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Cushing εμφανίζονται σταδιακά. Μπορεί να εμφανιστούν:
• Αλλαγές στο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να γίνει κόκκινο και στρογγυλό
• Προσθήκη βάρους γύρω από το στήθος και την κοιλιά
• Ανάπτυξη της τριχοφυΐας του προσώπου ή του σώματος
• Κόκκινες-μωβ ραβδώσεις στην κοιλιά, τους μηρούς και τους βραχίονες
• Ακμή
• Κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης
• Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
• Συσσώρευση λίπους στον αυχένα
• Απώλεια μυϊκού ιστού και αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα
Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οστεοπόρωση, διαβήτη και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

 Πώς ο γιατρός θα προχωρήσει στη διάγνωση του Συνδρόμου

Η προηγούμενη λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων σε μεγάλες δόσεις και τα συμπτώματα θέτουν τη διάγνωση. Εργαστηριακά, απαραίτητη είναι η μέτρηση των επιπέδων των φυσικών κορτικοστεροειδών στο αίμα ή τα ούρα. Υψηλά επίπεδα κορτικοστεροειδών μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιος όγκος στα επινεφρίδια ή ότι τα επινεφρίδια υπερλειτουργούν. Όταν τεθεί η διάγνωση, θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία του συνδρόμου Cushing με απεικονιστικό έλεγχο μέσω μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας επινεφριδίων.

 Πώς θεραπεύεται το Σύνδρομο Cushing

Η θεραπεία του συνδρόμου Cushing εξαρτάται από την αιτία. Σε λήψη κορτικοστεροειδικών φαρμάκων για μεγάλο διάστημα, ο γιατρός μπορεί να μειώσει τη δόση ή να διακόψει τη θεραπεία. Εάν η αιτία του συνδρόμου Cushing είναι ένας όγκος σε κάποιο από τα επινεφρίδια, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών. Συχνά απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του συγκεκριμένου επινεφριδίου. Εάν η αιτία είναι κάποιος όγκος της υπόφυσης, ο όγκος πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Ίσως χρειαστεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για την απομάκρυνση των εναπομείναντων κυττάρων. Μετά την επέμβαση, ίσως χρειαστεί η λήψη κορτικοστεροειδικών φαρμάκων για κάποιο διάστημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν αφαιρεθούν και τα δύο επινεφρίδια, θα χρειαστεί η χορήγηση κορτικοστεροειδών δια βίου.http://www.healthpress.gr