Τί είναι το σύνδρομο Aδαμαντιάδη-Behcet

Τί είναι το σύνδρομο Aδαμαντιάδη-Behcet

To σύνδρομο Aδαμαντιάδη-Behcet είναι μια χρόνια πολυσυστηματική νόσος αγνώστου αιτιολογίας. Η νόσος χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση υποτροπιάζοντων ελκών στη στοματική κοιλότητα και τη γεννητική χώρα και ραγοειδίτιδα.

Ποιά είναι η κλινική εικόνα του συνδρόμου Aδαμαντιάδη-Behcet

Τα έλκη της στοματικής κοιλότητας αποτελούν κατά κανόνα το συνηθέστερο και πρωιμότερο σύμπτωμα του συνδρόμου Aδαμαντιάδη-Behcet  . Συνήθως ξεκινούν σαν ένα έλκος μεγέθους κεφαλής καρφίτσας και εξελίσσονται σε ευρεία και βαθειά έλκωση.
Τα έλκη της γεννητικής χώρας μοιάζουν με εκείνα της στοματικής κοιλότητας και ανευρίσκονται στην πλειοψηφία των ασθενών. Σπανίως αποτελούν την πρώτη εκδήλωση του συνδρόμου και είναι λιγότερο επώδυνα από τις αντίστοιχες βλάβες της στοματικής κοιλότητας.
Οι οφθαλμοί προσβάλλονται στην πλειοψηφία των ασθενών και ο κίνδυνος απώλειας της οράσης είναι υψηλός. Σε αρκετούς ασθενείς παρατηρούνται και διάφορες άλλες δερματικές εκδηλώσεις πέραν των ελκών. Παράλληλα μπορούν να παρατηρηθούν βλάβες από διάφορα συστήματα όπως οι πνεύμονες, το καρδιαγγειακό, οι νεφροί, το γαστρεντερικό και το νευρικό σύστημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Aδαμαντιάδη-Behcet

Δεν υπάρχουν παθογνωμονικά εργαστηριακά ευρήματα για την επιβεβαίωση της νόσου. Τα κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου είναι κλινικά. Η ύπαρξη υποτροπιάζοντων στοματικών ελκώσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου Aδαμαντιάδη-Behcet.

Ποιά είναι η θεραπευτική αγωγή

Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Στης ήπιες μορφές συστήνεται ειδική δίαιτα(αποφυγή ερεθιστικών τροφών και οινοπνεύματος) και τοπική θεραπευτική αγωγή, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, αντισηπτικές κρέμες και τοπικά αναισθητικά. Οι σοβαρές μορφές του συνδρόμου Aδαμαντιάδη-Behcet απαιτούν και συστηματική φαρμακευτική αγωγή (κορτικοστεροειδή, θαλιδομίδη, κολχικίνη, ινδομεθακίνη και κυκλοσπορίνη) η οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το όργανο ή το σύστημα που έχει προσβληθεί.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου