Τί είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Τί είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Είναι η αύξηση του μεγέθους του προστάτη που παρατηρείται στους περισσότερους άνδρες μετά την ηλικία των 50. Δεν είναι καρκίνος και ούτε σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Η αιτία δεν είναι γνωστή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει πιέζει την ουρήθρα και παρεμποδίζει τη ροή των ούρων μα αποτέλεσμα:
•Μικρές συχνές ουρήσεις
•Καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης ιδίως τη νύχτα ή όταν η κύστη είναι γεμάτη
•Αδύναμη και διακοπτόμενη ροή των ούρων
•Σταγόνες στο τέλος της ούρησης και αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς
•Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνή επιπλοκή. Σταδιακά μπορεί να εγκατασταθεί αδυναμία ούρησης με αποτέλεσμα διόγκωση της κύστης (επίσχεση ούρων) που είναι μια επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση καθετήρα στην ουρήθρα.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα κάνει μια δακτυλική εξέταση του προστάτη και υπέρηχο. Έτσι θα αποκλειστεί ο καρκίνος. Μπορεί να εξετάσει επίσης με υπέρηχο τα νεφρά για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν υποστεί βλάβη από τη στάση των ούρων, και να ελέγξει τη λειτουργία τους με εξετάσεις αίματος.

Θεραπεία

Ανάλογα με τα συμπτώματα, μπορεί αρχικά ο γιατρός να συστήσει απλώς την αποφυγή κατανάλωσης πολλών υγρών τη νύχτα. Στη συνέχεια χορηγούνται φάρμακα που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Ως τελική λύση προτείνεται η εγχείρηση, δηλαδή αφαίρεση μέρους του προστάτη, που μπορεί να γίνει μέσω της ουρήθρας. Αν όμως ο προστάτης είναι πολύ μεγάλος πρέπει να αφαιρεθεί με τομή στην κοιλιά κάτι όμως που εμπεριέχει τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη συνέχεια. Τέλος σε πολύ ηλικιωμένους άνδρες για τους οποίους η εγχείριση είναι επικίνδυνη, μπορεί να εφαρμοστεί μόνιμος καθετήρας της ουρήθρας.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου