Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Τί είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Τί είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Πρόκειται για μια ανωμαλία του καρδιακού μυός που χαρακτηρίζεται κυρίως από υπερτροφία, πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και «άτακτη» διάταξη των μυϊκών κυττάρων. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα καταλήξει σε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ είναι πάντοτε παρών ο κίνδυνος του αιφνιδίου θανάτου.

Ποιά είναι η αίτια της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας

Η αιτία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας είναι γενετική. Οφείλεται στη μετάλλαξη ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για κάποιες πρωτεΐνες του μυοκαρδιακού κυττάρου και, εάν ο πατέρας ή η μητέρα πάσχουν από τη νόσο, είναι δυνατό να την κληρονομήσουν στο παιδί τους.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, απώλεια συνείδησης και ταχυκαρδία. Υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, που δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, οπότε μπορεί να εκδηλωθεί με αιφνίδιο θάνατο. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθειααποτελεί την πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου των νέων, καθώς ένας νέος άνθρωπος, μη γνωρίζοντας από τι πάσχει, μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό και να υποστεί συγκοπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής προσπάθειας. Για το λόγο αυτό, πριν από την έναρξη κάθε αθλητικής δραστηριότητας πρέπει να γίνεται εξέταση από καρδιολόγο.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Σε υποψία υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, ο γιατρός θα προβεί καταρχήν σε πολύ καλή φυσική εξέταση και κατόπιν θα διενεργήσει εκτεταμένο εργαστηριακό καρδιολογικό έλεγχο, με ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς ή ακόμη και καρδιακό καθετηριασμό, δηλαδή προώθηση ενός πολύ λεπτού πλαστικού σωλήνα από κάποιο περιφερικό αγγείο μέχρι την καρδιά, όπου με κατάλληλες μεθόδους γίνεται μέτρηση των πιέσεων στις διάφορες κοιλότητές της.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση – θεραπεία της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας


Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι νόσος η οποία αντιμετωπίζεται κατά βάση μεφάρμακα τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενή, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Συνήθως, χρησιμοποιείται συνδυασμός β-αναστολέων και ανταγωνιστών ασβεστίου. Χειρουργική θεραπεία απαιτείται μόνο σε ειδικές και σοβαρές περιπτώσεις.
Το σημαντικότερο στοιχείο στην αντιμετώπιση του νοσήματος αυτού είναι η έγκαιρη διάγνωση και, κατόπιν, η στενή ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς. Σημαντική σύσταση προς τα άτομα αυτά είναι η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης.http://www.healthpress.gr