Τί είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Τί είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα. Με τον όρο «αυτοάνοσο» εννοείται ότι στο μηχανισμό που προκαλεί το νόσημα εμπλέκεται και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο φυσιολογικά προστατεύει τον άνθρωπο από τις επιθέσεις ξένων μικροοργανισμών. Στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ωστόσο, για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα τα οποία στρέφονται εναντίον και επιτίθενται σε όργανα και ιστούς του ίδιου του σώματος, προκαλώντας φλεγμονή και προοδευτική καταστροφή τους.

Πόσο συχνός είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος προσβάλλει περίπου 50 άτομα στα 100.000. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες και η μέση ηλικία προσβολής κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 ετών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

Πρακτικά, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο και, κατά συνέπεια, η συμπτωματολογία εξαρτάται από το όργανο που προσβάλλεται. Η βαρύτητα του νοσήματος μεταβάλλεται από άτομο σε άτομο και έτσι υπάρχουν ήπιες περιπτώσεις που προσβάλλεται μόνο το δέρμα και πιο βαριές, όπου προσβάλλονται διάφορα όργανα, μεταξύ των οποίων κυρίως οι νεφροί, οι αρθρώσεις, η καρδιά, ο εγκέφαλος κ.ά. Επιπλέον, η νόσος συνήθως δεν εμφανίζει σταθερή πορεία αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
•Γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, καταβολή, εύκολη κόπωση.
•Εμφάνιση ενός χαρακτηριστικού εξανθήματος στο πρόσωπο, το οποίο εντοπίζεται στο μέτωπο, στη μύτη και στα μάγουλα και μοιάζει με πεταλούδα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως εξάνθημα «δίκην πεταλούδας».
•Ευαισθησία στο φως.
•Πόνος και πρήξιμο των αρθρώσεων.
•Πόνος στους μύες.
•Εμφάνιση πληγών (ελκών) σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει βλεννογόνος, όπως είναι το στόμα και η μύτη.
•Τριχόπτωση.
•Συμπτώματα που προέρχονται από το όργανο του σώματος που έχει προσβληθεί.
Ιδιαίτερη μορφή λύκου είναι εκείνη που σχετίζεται με χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως αντιυπερτασικών, αντιαρρυθμικών, αντιεπιληπτικών, αντιβιοτικών και αντιφυματικών, ο οποίος αποτελεί το λεγόμενο φαρμακογενές σύνδρομο ερυθηματώδους λύκου. Αυτή η μορφή παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα, τα οποία γενικά βελτιώνονται με τη διακοπή του υπεύθυνου φαρμάκου.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

Η Αμερικανική Εταιρεία Ρευματολογίας έχει θεσπίσει 11 κριτήρια για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Η παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων από αυτά θέτει τη διάγνωση.
1. Κοκκινίλα στο πρόσωπο.
2. Μια ειδική μορφή λύκου με δερματικά συμπτώματα που ονομάζεται δισκοειδής λύκος.
3. Ευαισθησία στο φως.
4.Εμφάνιση πληγών στο στόμα.
5. Πόνος στις αρθρώσεις.
6. Εύρεση πρωτεϊνών στα ούρα.
7.Σπασμοί όπως αυτοί της επιληψίας.
8. Εμφάνιση πλευρίτιδα ή περικαρδίτιδας.
9. Εμφάνιση διαταραχών από το αίμα, όπως αιμολυτικής αναιμίας, ελάττωσης του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων ή των αιμοπεταλίων.
10.Παρουσία ειδικών αντισωμάτων στο αίμα.
Συνεπώς, επί υποψίας συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, ο γιατρός, μετά την απαραίτητη κλινική εξέταση του ασθενούς, θα προχωρήσει στη διενέργεια των εξετάσεων που απαιτούνται για τον έλεγχο των παραπάνω κριτηρίων, κυρίως με ειδικές εξετάσεις αίματος. Βιοψία δέρματος ή νεφρού και ιστολογική εξέταση των δειγμάτων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διάγνωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, υπό την έννοια της πλήρους ίασής του. Χρησιμοποιείται, ωστόσο, η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία με σκοπό την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Το είδος της φαρμακευτικής θεραπείας εξαρτάται από το/τα όργανο/α που έχουν προσβληθεί. Έτσι, χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κορτικοειδή και ανοσοκατασταλτικά, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ σε ευαισθησία στο φως συνιστάται η αποφυγή, όσο το δυνατόν, της ηλιακής ακτινοβολίας και η αποτελεσματική προστασία του δέρματος από αυτήν.

Ποιά είναι η πρόγνωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της επιστήμης, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο έχει αυξηθεί σημαντικά.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου