Τραυματισμοί των συνδέσμων

Τραυματισμοί των συνδέσμων
Οι σύνδεσμοι είναι δεσμίδες ινώδους ιστού που συγκρατούν τα οστά ενωμένα σε μια άρθρωση, προσφέροντας δύναμη και σταθερότητα στην άρθρωση. Οι τραυματισμοί τους είναι πιο συχνοί στους άνδρες και κυρίως σε άτομα που αθλούνται.

Ποιός είναι ο μηχανισμός

Οι σύνδεσμοι είναι ελάχιστα ελαστικοί και τραυματίζονται εύκολα όταν υφίστανται πίεση ή υπερβολικό τέντωμα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά στην άθληση, από την υπερβολική προσπάθεια ή εξαιτίας κακής προθέρμανσης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Πόνος κατά την κίνηση, πρήξιμο και μελάνιασμα, και αυξημένη κινητικότητα της άρθρωσης. Μια επιπλοκή είναι το εξάρθρημα της άρθρωσης.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι τραυματισμοί των συνδέσμων, επουλώνονται από μόνοι τους σε 8 εβδομάδες περίπου και δε χρειάζονται θεραπεία. Οι κρύες κομπρέσες βοηθούν στο να μειωθεί το πρήξιμο. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.
Αν ο πόνος επιμένει πρέπει να γίνει ακτινογραφία για να αποκλείσουμε το κάταγμα. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων τραυματισμών, χρειάζεται φυσιοθεραπεία για να ενδυναμωθούν οι γύρω μύες. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όπως σε τραυματισμό των συνδέσμων της άρθρωσης του γόνατος, μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο για συρραφή του συνδέσμου. Μπορεί να γίνει ανοικτό χειρουργείο, ή χειρουργείο μέσω αρθροσκόπησης.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου